Nya vaccinfabriken ska användas för framtida ”pandemier”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Företaget som ligger bakom ”Sveriges första covidvaccinfabrik” har kopplingar till myndigheten som en gång hette Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL) och som senare genom ett antal förvandlingar har blivit Folkhälsomyndigheten.

Det var igår som Swebbtv rapporterade om att socialminister Lena Hallengren (S) har invigt Sveriges första covidvaccinfabriken, som drivs av Valneva Sweden.

Det är inte bara den första utan också den enda, meddelar Valneva i ett pressmeddelande.

Valneva Sweden har sina rötter i Statens Bakteriologiska Laboratorium (SBL), alltså den myndighet som 1993 blev Smittskyddsinstitutet, som i sin tur senare gick ihop med Statens folkhälsoinstitut 2014 och bildade Folkhälsomyndigheten.

Enligt Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien har Sverige tidigare haft en vaccinfabrik som skapades 1909 för att bekämpa infektionssjukdomar. Det var just SBL, Statens Bakteriologiska Laboratorium. 1993 bolagiserades fabriken och blev SBL Vaccin AB, som senare kommit att ingå i internationella moderbolaget Valneva, som i grunden är fransk-österrikiskt.

I samband med fågelinfluensan 2005 tillsatte dåvarande S-regeringen en utredning om att bygga en ny vaccinfabrik i Sverige, men högerregeringen som sen hade makten när utredningen var klar sade nej och ville i stället köpa vaccin genom avtal.

Fabriken som nu byggts heter ”Hans Wigzell Vaccine Facility” och har uppkallats efter professor emeritus Hans Wigzell, som tidigare var rektor vid Karolinska Institutet. Den har placerats i den gamla postterminalen i Tomteboda i Solna.

Enligt Life Science handlar det om 4.000 kvadratmeter.

Regeringen skryter om fusionen som idag sker mellan företag och stat.

– Att det nu tillverkas covid-vaccin i Sverige är en framgång som visar på styrkan i den svenska modellen där företag och samhälle samverkar för befolkningens bästa, sade Lena Hallengren under invigningen enligt Valneva.

Så vad ska fabriken användas till? Var och varannan person har ju redan haft covid-19.

Man ska ändå fortsätta producera covidvaccin. Företaget har en egen ”inaktiverad helvirus covid-19-vaccinkandidat”, VLA2001. Den uppges ha samma plattform som bolagets FDA/EMA-godkända vaccin mot japansk encefalit (”virusorsakad hjärninflammation” i Sydostasien).

VLA2001 består av inaktiverade hela viruspartiklar av SARS-CoV-2, förklarar Valneva.

Men även andra vaccin ska kunna tas fram. Och fabriken ska vara redo för fler ”pandemier”.

”De vaccin som ska tillverkas i den nya fullskaliga anläggningen är inte bara Valnevas covid-19-vaccinkandidat utan också bolagets koleravaccin. I framtiden hoppas Valneva med sin anläggning i Solna, kunna bidra till vaccintillverkning i eventuella kommande pandemier”, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Valneva påpekar att man har velat ge världen en ”bredare portfölj av covidvacciner”. Och företaget hoppas nu få sin covidvaccinkandidat godkänd av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Storbritanniens läkemedelsmyndighet (MHRA).

Vidare hävdar läkemdelsföretaget att deras vaccinkandidat mot covid är avsedd för bland annat rutinvaccination, nya varianter och även potentiellt är lämpad för boostervaccination, alltså påfyllnadsdoser, eftersom inaktiverade helvirusvacciner påstås vara bra för det.

Så är pandemin över? Tydligen inte om man frågor läkemedelsföretag eller svenska regeringen.

Så här ser fabriken ut:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program