Sveriges inflation värre än andra länders: ”Importerar inflation”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Även om media av någon anledning försöker tona ner allvaret i inflationen, är det faktiskt så att Sverige fortfarande har en mycket hög inflationen, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Sveriges situation är värre än i andra västländer.
– Det innebär att för varje månad så går priserna fortsatt upp, säger han.

Tidigare i veckan kom SCB:s senaste inflationssiffror. ”Inflationstakten enligt KPI 9,3 procent i juli 2023”, skrev SCB i sin rubrik.

Men i en rad medier lyftes i stället den lägre siffran, KPIF-inflationen (konsumentprisindex med fast ränta), fram, som var 6,4 procent.

– Det är så programenligt att varje gång när de skriver om det här så är det alltid den mest positiva siffran som redovisas överst i rubrik och ingress, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

– Utfallet blev bättre än förväntat, och då är det några analytiker som trott att det skulle bli en tiondels högre inflation. Det är det man tar upp, de lägsta siffrorna av de tre inflationsmåtten. Och den högsta siffran kommer kanske inte ens med, eller så kommer den allra sist.

I SVT påstods det till exempel att inflationstakten ”är lägre än den prisökningstakt som experterna förutspått”. Gällande att inflationstakten beräknad exklusive energi (KPIF-XE) minskade marginellt från 8,1 procent till 8,0 procent sägs det i SVT:s inslag att ”där var det också lite goda nyheter, för det tickade ner precis på marginalen från 8,1 till 8,0… Det går åt rätt håll…”.

Omni kunde man i tisdags läsa rubriken ”Inflationstakten något lägre än väntat” och i brödtexten påpekas det att ”Analytikernas förväntningar låg i snitt på 6,5 procent”.

Dagens industri skriver: ”Inflationen mätt som KPIF steg med 6,4 procent i juli i årstakt, att jämföra med analytikernas förväntningar på 6,5 procent och 6,4 procent i juni.”

– Men vi har fortfarande inflation som ligger över nio procent i Sverige, påpekar Magnus Stenlund i Swebbtv. Och det innebär inte att allt är lika, utan det innebär att för varje månad så går priserna fortsatt upp.

Det är förlorade pengar, säger Swebbtvs Mikael Willgert, då lönerna inte stiger i samma takt.

– Vi har i Sverige skaffat oss mycket större problem på det här området än andra länder i väst har, därför att vi låg för länge med en alldeles för låg styrränta och vi har nu en inflation som dessutom drivs på av vår svaga krona, som ytterligare försvagats, säger Stenlund.

– Man importerar inflation på det viset, all import blir dyrare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program