Italiens utrikesminister: Stort misstag att döda Gaddafi – han ”blockerade migrationsströmmar”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Inblördeskriget i Libyen 2011. "Brega checkpoint" © Foto: Al Jazeera English (CC BY-SA 2.0)

Efter att Nato hjälpt till att störta Libyens tidigare ledare Muammar al-Gaddafi 2011 föll landet ner i kaos och migrationsströmmar öppnades till Europa. Italiens utrikesminister och vice premiärminister Antonio Tajani påpekar nu att det var ett ”mycket allvarligt misstag” att låta Gaddafi dödas. Gaddafi blockerade migrationsströmmar till Europa och höll situationen mycket stabilt, förklarade ministern vid ett evenemang, uppger RT.

USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton jublade och skrattade i samband med att Libyens tidigare ledare Muammar Gaddafi fångats och sodomerats till döds med en stor kniv.

Detta efter Nato och Sveriges försvarsmakt hjälpt till att störta honom och hans regim. Och som vanligt hjälpte media till i hetsen mot Libyen.

Att Libyen föll föranledde okontrollerad massinvandring till Europa.

Italiens utrikesminister och vice premiärminister Antonio Tajani säger nu att det var ett stort misstag att döda Gaddafi.

– Det var ett mycket allvarligt misstag att låta Gaddafi dödas. Han kanske inte var demokratins förkämpe, men när han försvann kom politisk instabilitet till Libyen och Afrika, sade han.

Enligt Tajani hade Italien haft ett avtal med Gaddafi som ”blockerade migrationsströmmarna och situationen var mycket mer stabil”.

Gaddafi var ”säkert bättre” än de som kom senare, säger den italienska utrikesministern.

Sveriges försvarsmakt var alltså, under den dåvarande högerregeringen, med och raserade Libyen och ingick i den Nato-ledda förstörelsen av landet 2011.

”Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat”, rapporterade Sveriges Radio 2020.

Läs också:

Libyen ”ett land av massgravar” efter Natos angrepp
Västmakter bakom terrorkuppen i Libyen: Katastrofalt misstag, enligt spionchef

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program