Sveriges inflation nästan lika extrem som USA:s

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Foto: Infrogmation of New Orleans

Extrema prisökningar på bensin, diesel och el driver upp inflationen. Sveriges inflation är nu jättehöga 8,5 procent, enligt SCB:s senaste siffror. Detta är ”allvarligt”, konstaterar SVT.

Tidigare i veckan kom USA:s senaste inflationssiffra: 9,1 procent. Och återigen var den högre än de 8,8 procent som ”experterna” hade förväntat sig.

Idag kom Sveriges siffra: 8,5 procent, alltså inte långtifrån USA:s chocksiffra. I maj var den svenska inflationen 7,2 procent.

”Analytikerna” hade förväntat sig en siffra för juni på 8,0 procent, skriver Di. Men så blev det inte.

Bakgrunden är bland annat klimatfanatikernas förstörelse av energisystemet och sanktionerna mot Ryssland.

– Prishöjningar på livsmedel, el och drivmedel var det som påverkade inflationen mest, säger Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB i ett uttalande.

– Månadsförändringen påverkades också av högre priser på transporter, som en följd av högre drivmedelspriser. Andra priser som steg var elpriset, pris på paketresor och restaurangbesök.

Detta innebär också att prisbasbeloppet, som påverkar sådant som försäkringar, pensioner och olika ersättningar, nu uppgår till 52.500 kronor för 2023, vilket är en ökning med hela 4.200 kronor jämfört med prisbasbeloppet för 2022.

Priset på kaffe har ökat med nästan 50 procent sedan förra året.

Prisökningen på bensin och diesel är enorma 54 procent jämfört med förra sommaren. Elen brukar vara billigast på sommaren, men är idag 40 procent dyrare, enligt SVT.

– Inflationen fortsätter att bli värre. Det här är den högsta inflationen sedan juli 1991. Och det är också högre än vad man hade trott i förväg. Så det är absolut allvarligt och något som de flesta människor har känt av, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström i Morgonstudion.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program