Sverige skapar ”fond” för att påverka i Ukraina – totalt skickar man miljarder till Östeuropa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). © Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Tillsammans med flera andra stater har Sverige nu bildat en ”fond” som ska säkra västerländska intressen i Ukraina. Samtidigt har Sverige själv tagit fram en ”regional reformstödsstrategi” för Östeuropa på 6,6 miljarder kronor.

Sverige lanserade igår en så kallad ”fond” tillsammans med Storbritannien, Kanada, Schweiz och USA för att säkra sina intressen i Ukraina.

Sverige kommer stödja fonden med 50 miljoner kronor under tre år.

Pengarna ska officiellt ”stärka Ukrainas motståndskraft” i regionen.

– Med 50 miljoner kronor till Partnership Fund for Resilient Ukraine visar vi idag återigen Sveriges solidaritet och orubbliga stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet, hävdar biståndsminister Matilda Ernkrans (S) i ett pressmeddelande.

”Fonden kompletterar FN:s stöd genom att vara mer flexibel, risktagande och lyhörd i förhållande till utvecklingen på marken”, skriver regeringen.

– Den här fonden kommer att bidra till att stärka Ukrainas motståndskraft. Den kommer att kunna svara snabbt och flexibelt på de behov som uppstår och som uppkommit som resultat av Rysslands aggression sedan 2014, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Ukraina är redan den största mottagaren av Sveriges så kallade ”reformstöd” till Östeuropa och får cirka 240 miljoner kronor per år.

Så sent som i december 2021 beslutade den svenska regeringen om en ”regional reformstödsstrategi” för Östeuropa som ska gälla under perioden 2021–2027. Totalt omfattar denna svenska påverkansoperation 6,6 miljarder kronor.

Samtidigt säger Rysslands president Vladimir Putin att det är Sveriges samarbetspartner USA som försöker starta krig mellan Ryssland och Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program