Sverige hade världens bästa elsystem – sedan förstörde politikerna det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bara för några få decennier sedan hade Sverige troligen världens bästa elförsörjning och elnät. Allt var mycket genomtänkt. Men sedan förändrades allt genom politiska beslut. Nu har vi en elkris som kan liknas vid en cancer, säger kärnfysikprofessor Jan Blomgren till Swebbtv.

Det är i en ny intervju i Swebbtv Vetenskap som kärnfysikprofessor Jan Blomgren går på djupet i den svenska elkrisen.

Programmet är ett i raden av flera som Swebbtv nyligen publicerat om elkrisen.

– Just nu befinner sig Sverige på nattgammal is och vi vet inte riktigt vad som kommer hända, säger Jan Blomgren till Swebbtvs Mikael Willgert.

För 30-40 år sedan var det precis tvärtom. Då hade Sverige ett urstarkt elsystem, enligt professorn.

– Vi hade nog den bästa kombination man kan ha. Vi hade kärnkraft i basen som ger ström dygnet runt, året runt. Vi hade vattenkraft, den mest varierbara form av energi – man kan dra på och av effekten som man behöver. Och sedan på toppen av det hade vi el som en värdefull biprodukt från fjärrvärme i städerna, alltså vi får lite extra el på vintern och det är ju precis då vi behöver den.

– Det är tveksamt om något annat land i världen hade en bättre elförsörjning, fortsätter Blomgren.

– Samtidigt hade vi också ett världsledande elnät. Elnätet har glömts bort i den svenska diskussionen. Vi pratar nästan ingenting om hur elen kommer från produktion till användare. Förr hade vi ett elnät som var designat utifrån den produktion vi hade. Det var väl genomtänkt.

Men sedan skedde någonting.

– Det som hänt är att vi av politiska skäl plockat bort den mest stabila produktionen, kärnkraften, som reducerats till hälften. Detta har ersatts med en produktion som vi inte vet när vi vi kan få, vindkraft. Ganska mycket av den har dessutom placerats långt från användarna. Tidigare hade vi elproduktion nära Göteborg och Malmö, men nu har vi ersatt den med mycket produktion i Mellansverige och Norra Sverige, säger Jan Blomgren.

Vindkraft är egentligen inte dyrare än kärnkraft. Problemet är att det inte är en stabil elkälla.

Enligt kärnfysikprofessorn finns det en vrångbild i befolkningen att allt är bra så länge det inte sker ett stort elavbrott som släcker landet.

Men så är det inte alls.

– Om hela landet släcks ner har det redan gått så långt att det tar 10-15 år att rätta till det. Gemene man märker inte problemet förrän det är alldeles för sent. Det är som med cancer. Den dag du mår dåligt av den är det kanske för sent att göra någonting åt det.

Bland experter har elkrisen i Sverige var känd under lång tid, förklarar Jan Blomgren. Först nu har även kunderna upptäckt problemet på allvar, genom dramatiskt höga elpriser.

För att lösa problemet på kort sikt krävs gaskraftverk – som vi inte har eller planerar bygga.

Samtidigt har den kompetens som fanns inom svensk kärnkraft i stort sett försvunnit.

Sverige påverkas av hela marknaden i Europa. Allt hänger ihop. Även Tyskland avvecklar sina kärnkraftverk, på grund av så kallad grön omställning.

– Tyskland ska lägga ner sina återstående inom ett drygt år. Mer än hela Sveriges kärnkraftspark ska alltså bort från produktionen i Tyskland, som gissningsvis kommer ersättas med gas. Och gas har jättehöga priser nu. Så när folk frågar mig så säger jag: Om du inte gillar höga elpriser, vänj dig. Det du sett nu är bara början, säger Jan Blomgren.

Se även Swebbtvs två andra nya program om elkrisen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program