”Gigantiskt misstag” att avveckla kärnkraften – mer vindkraft gör bara ”problemet värre”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ännu mer väderberoende energi löser inte Sveriges elkris. Det säger kärnfysikprofessor Jan Blomgren till Swebbtv Nyheter. Tvärtom. Det skulle göra problemet ännu värre. Bakom de höga elpriserna i Sverige ligger de klimatalarmistiska kraven på ”grön energi”.

Sveriges Radios Kaliber har uppmärksammat hur Sveriges elsystem förändrats de senaste decennierna, något Swebbtv också flera gånger rapporterat om.

Detta märks framför allt i södra Sverige, där det inte längre finns planerbar elproduktion och där man i stället gjort sig beroende av sol- och vindkraft, som är så otillförlitliga energikällor att de inte kan räknas som planerbar energi.

Hade Sverige inte avvecklat kärnkraften, hade elprischocken inte inträffat. De höga elpriserna har inte bara drabbat privata konsumenter, utan även saboterat för företag som velat etablera sig i södra Sverige.

Besluten att skrota kärnkraften har varit rent politiska.

Swebbtv Nyheter ringde upp kärnfysikprofessor Jan Blomgren, som är mycket kritisk till att kärnkraften stängts ner. Kärnkraften är en av få planerbara energikällor.

– Det var ett gigantiskt misstag. Det flyttades oss över gränsen från att ha rätt mycket el i alla lägen till att vi har akut elbrist vissa situationer, säger han.

– Det kan man ju se på elnotan vad det har inneburit.

Men att bygga ut havsbaserad vindkraft, som regeringen pratar om, är inte lösningen, enligt Blomgren. Regeringen påstår man vill främja ”en grön industriell revolution”.

– Den gör problemet värre. Det har ropats efter en ”quick fix” och det har sagts att vindkraft är lösningen. För det första går det inte särskilt fort att bygga ut den heller, och det löser inte problemet, säger Jan Blomgren i Swebbtv och fortsätter:

– Vi har omfattande problem i södra Sverige. Det saknas planerbar el, och därför kan man inte få fram el på rätt sätt. Det finns fyra sätt att göra planerbar el i stor skala. Det är vattenkraft, kärnkraft, kolkraft och gaskraft. Vill man inte ha fossil energi ryker de sista två. Det finns ingen vattenkraft att bygga ut i södra Sverige. Vi har tagit allt som finns. Då återstår bara kärnkraft.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program