Vindkraftverk exploderade – kunde ha dödat barnfamiljer: ”Spring för livet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En mycket allvarlig händelse inträffade i Björkvattnets vindkraftspark i Jämtland i torsdags. Vingen på ett vindkraftsverk exploderade och kunde ha träffat personer som befann sig precis i närheten och under vingarna. Pappan Tim Karlsson beskriver händelsen som en extremt kraftig smäll, en ”explosion”, rapporterar Aftonbladet.

Det var vid 20-tiden i torsdags som en vinge på ett vindkraftverk i Björkvattnets vindkraftspark i Jämtland plötsligt gick av.

I närheten av vindkraftverket befann sig två pappor och deras respektive barn.

De skulle plocka hjortron, men det hann inte gå mer än fem minuter innan de hörde en mycket kraftig smäll, värre än åska. Då hade vindkraftverket av någon anledning gått sönder.

Den ena pappan, Tim Karlsson, säger till Aftonbladet att det var den kraftigaste smällen som han hört i hela sitt liv. Han lyfte upp sin son och kompisens dotter och sprang därifrån likt Usain Bolt, som han själv beskriver det.

Samtidigt skrek han till sin vän att ”springa för sitt liv”, då denne var precis under explosionen.

Hur många fragment som helst föll ner på marken. Hela backen var täckt av delar.

– Jag trodde inte att det var sant, det kändes som en film. Det var verkligen en explosion. Hela vingen exploderade. En av delarna som lossnat låg bakom vår bil när vi körde därifrån. Den var lika stor som en normal skärbräda, säger Tim Karlsson till Aftonbladet och påpekar att det inte finns några skyltar i området som varnar om risker från vindkraftverken.

Han berättar också att han var så skärrad att han inte kunde sova på natten. Det som skedde var så allvarligt, enligt Tim Karlsson, att de kunde ha dött, även om ingen skadades.

”Shit, där kunde vi ha dött Mille”, säger han i en film som han själv spelade in i samband med att vindkraftverket exploderade.

Exakt vad som orsakat händelsen är oklart. Det ska nu utredas. Men Lars Bryngelsson, förvaltningsansvarig för parken, påpekar att det inte var några stormvindar den aktuella kvällen.

Enligt SVT Jämtland är detta andra gången på mindre än ett år som en vinge i den här vindkraftsparken gått sönder.

Men detta är bara en u raden av liknande händelser. Söker man på Google hittar man en mängd incidenter där vindkraftverk ”exploderat”, gått sönder, tappat rotorblad. I november 2020 kollapsade ett 230 meter högt vindkraftverk i Jörn utanför Skellefteå.

En annan aktuell händelse i Texas i USA:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program