Svenska kyrkan portar ovaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sankt Nicolai kyrka i Simrishamn. En av kyrkorna i Simrishamn. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Orfeus/Public domain

Simrishamns församling har beslutat att bara fullvaccinerade personer ska få sjunga i kyrkans kör. Ett par av körens medlemmar menar att beslutet bryter mot Svenska kyrkans ”värdegrund” och har därför lämnat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, uppger SVT.

Det är i skånska Simrishamn som Svenska kyrkan portar körsångare som inte tagit två doser coronavaccin.

Det handlar om kyrkans vuxenkör.

Kyrkorådet bekräftar att ”endast vaccinerade är välkomna”, skriver SVT.

Coronavaccin är ingen garanti för att den som tagit det inte blir sjuk i covid-19 eller smittar andra. En vaccinerad person kan ha lika mycket virus som en ovaccinerad.

Men Svenska kyrkan hävdar ändå att beslutet ska minska smitta.

– Vi har fattat ett sådant beslut för att minska risken för smittspridning. Det är av omsorg om våra körmedlemmar, säger kyrkorådets ordförande Gertie Ågren till SVT.

Två körmedlemmar som SVT talat med säger att de har anmält Simrishamns församling till Diskrimineringsombudsmannen. De anser att Svenska kyrkan ska välkomna alla, oavsett medicinsk status, kön eller etnicitet. Med det här beslutet utesluter man en minoritet, menar en av körsångarna som inte har vaccinerat sig.

Anders Eriksson, stiftsjurist på Lunds stift, hävdar dock att det inte finns några juridiska eller formella hinder att porta ovaccinerade personer. Enligt honom är det inte en mänsklig rättighet att få sjunga i kyrkans kör.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program