Annie Lööf vill ändra grundlagen – för att stoppa nationalism

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Centerledaren Annie Lööf vill nu ändra i den svenska grundlagen för att förhindra att partier som Sverigedemokraterna får inflytande över Sveriges utveckling. Men vem styr hennes agenda?
– Hon hoppas bli den maktfaktor som någon annan utsett henne att vara, säger författaren Lennart Matikainen i en kommentar till Swebbtv.

Det var i slutet av augusti som Centerledaren Annie Lööf presenterade flera förslag som hon påstod ska skydda den ”liberala demokratin” i Sverige.

I praktiken handlar det om att hindra partier som Sverigedemokraterna att få inflytande över landet.

”Med auktoritära och populistiska krafter vid makten riskerar den svenska demokratin att urholkas”, påstod hon på DN Debatt.

Lööf vill bland annat göra det svårare att ändra i grundlagen, reglera i grundlagen hur domarna i Högsta domstolen tillsätts samt inrätta en författningsdomstol ”med uppgift att kontrollera om lagar strider mot grundlagen och som har befogenhet att förklara lagar ogiltiga”.

Kampen mot ”demokratibrott” ska också stärkas, enligt Lööf.

– Även om de svenska väljarna skulle rösta fram en nationalistisk regering som den i till exempel Ungern vill Annie Lööf att en folkmajoritetens vilja ska kunna stoppas genom att grundlagen förhindrar nationalistisk och konservativ politik, säger Swebbtvs reporter Jeff Ahl i ett nyhetsinslag.

Den ”liberala demokratin” som präglar EU och västeuropeiska länder har ifrågasatts av politiska ledare som Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som i stället vill se en demokrati fri från ideologiska överbyggnader.

Enligt författaren Lennart Matikainen försöker EU förstöra resten av Europa med samma ”kaospolitik” som förstört Västeuropa.

– Ungern står ju för ordning och reda. Polen vill också hålla sina gränser. Vi har några länder som vill hålla rent, för att ge näring till sin egen befolkning och skapa ett tryggt samhälle. Men agendan från EU handlar om gränslöshet. Erdogan har kunnat köra utpressning och tjäna miljarder. Det är kaospolitik man försökt införa. De som inte vill ställa upp på detta kaos anses vara odemokratiska. Man anklagar Orbán för att vara en diktator, trots att han inför folkomröstningar för verklig demokrati, säger Lennart Matikainen i en kommentar till Swebbtv.

Mattikainen tror att Annie Lööf, som deltagit i Bilderberggruppen samt är medlem i den hemliga elitgruppen Trilaterala Kommissionen, styrs av andras agenda.

– Hon var ju nere på Bilderbergmötet. Hon svor på att aldrig samarbeta med Socialdemokraterna, men väldigt snabbt hoppade hon in där för att stå på rätt sida av maktcentrum. Det känns som att hon gör allt för att följa ett manus som hon fått med sig, och hon driver på det väldigt hårt. Det verkar finnas en stor belöning vid regnbågens slut. Jag tror hon hoppas hon ska bli den maktfaktor som någon annan utsett henne att vara, fortsätter Matikainen.

Se Swebbtvs hela nyhetsinslag ovan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program