Antalet skjutningar skrivs upp – polisen ändrade i smyg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polisens statistik för antalet skjutningar i Sverige har skrivits upp – i smyg. Och ändringarna är betydande. Juni förvandlas nu från en ”normaldålig” till en ganska våldsam månad, säger kriminologen Manne Gerell till Aftonbladet. Ändringen innebär att allmänheten fått en felaktig bild av verkligheten.

Många känner kanske inte till det. Men nu har polisens statistik för antalet skjutningar i landet skrivits upp.

Det hela skedde i smyg, utan någon kommentar, enligt Aftonbladet.

Den reviderade statistiken fick Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, att reagera. Han lade märke till att den siffra som polisen först hade skrivit in gällande juni i år, och som tidigare var 28 skjutningar, plötslig hade blivit 34 skjutningar. Enligt Gerell är 28 skjutningar en relativt ”normal” nivå, men 34 är en betydande skillnad och innebär ”en rätt våldsam” månad, förklarar han i Aftonbladet.

Totalt sett har det skett 14 fler skjutningar under årets sju första månader än vad som tidigare redovisats. Månaderna januari, februari, mars, april och juni har skrivits upp.

Skillnaden är så markant att det som tidigare redovisats givit en skev bild av verkligheten.

I mars hette det till exempel i SVT Nyheter ”färre skjutningar under början av 2021” och inrikesminister Mikael Damberg (S) påstod i nyhetskanalen att det ”är ett kvitto på polisens offensiva arbete”.

Att statistik ändras på detta sätt är inte transparens, enligt Manne Gerell.

– Det här ändrar ju bilden av statistiken. I början av året användes de rubrikvänliga orden “rekordlåg” och “statistiskt signifikant minskning”, men det stämmer ju inte. Det här var ju en story hela våren, men de nya siffrorna lägger statistiken på samma nivå som 2018 och 2019, säger han till Aftonbladet.

Från polisens sida slår man ifrån sig kritiken. Andreas Fahlén, ställföreträdande presschef hos polisen, skyller på utredningstid och ”eftersläpning” på grund av semester.

Först efter Aftonbladets artikel har polismyndigheten lagt in en förklaring på sin hemsida.

– Så här skapas utmärkta möjligheter för regeringslydiga media att hitta finfina rubriker om att skjutningarna minskar, som sedan kumpanerna Morgan Johansson och Mikael Damberg kan gå ut med, säger Swebbtvs Magnus Stenlund i en kommentar.

– Det blir många rubriker på ett halvår, som pk-majoriteten kan insupa och ta till sig. ”Vi hade rätt”. Men sedan när bluffen avslöjas, blir det bara en liten notis som de flesta inte ser. Om någon månad så är detta glömt.

Se hela Swebbtvs inslag ovan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program