Ryssland: ”Nato-medlemskap kan få allvarliga militära konsekvenser”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det ryska anfallet mot Ukraina har nu nått huvudstaden Kiev, uppger flera medier. Samtidigt sprids nu flera häpnadsväckande filmer i sociala medier, som bland annat påstås visa enorma tjetjenska trupper som skulle skickas in för Rysslands sida.

(Texten uppdateras kontinuerligt under dagen. Se uppdateringar längst ner.)

Ryska trupper har nu tagit sig in i Ukrainas huvudstad Kiev och strider pågår i stadens norra delar, enligt AFP.

Den ryska planen är att inta staden med hjälp av stridsvagnar, hävdar en rådgivare i Ukrainas regering till Reuters.

Ukrainas försvarsdepartement ska ha uppmanat medborgare att göra molotovcocktails och ”neutralisera ockupanterna”.

I sociala sprids filmer som påstås visa hur både ryska och ukrainska plan skjutits ned.

Filmer visar också regelrätta markstrider i staden.

Samtidigt gömmer sig befolkningen i stadens tunnelbana.

Ryska fallskärmsjägare ska också ha intagit det stängda kärnkraftverket i Tjernobyl, ett område som ligger på vägen till Kiev. Detta efter en ”överenskommelse med ukrainska soldater för att gemensamt upprätthålla säkerheten för reaktorerna”, hävdas det.

Ryssland uppger att man hittills förstört 118 militära mål i Ukraina. Den ryska regeringen har tidigare sagt att målet med invasionen är att ”avnazifiera” och ”demilitarisera” Ukraina.

Ryssland ska senare ha erbjudit Ukraina förhandlingar om landet går med på att diskutera ”neutral status”, vilket Ukrainas president Volodymyr Zelensky på fredagen ska ha gått med på, om han kan få ”säkerhetsgarantier”. Men Nato och tredjepartsländer påstås vara för ”rädda” för att blanda sig, skriver RT.

I ett uttalande på torsdagen sade Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov att ”neutral status och ett avvisande som land för [offensiva] vapensystem” är Putins ”röda linjer”, och att det nu är upp till Ukrainas regering att ta ställning till detta.

Zelensky ska senare under fredagen formellt ha bjudit in Rysslands president Vladimir Putin till diplomatiska samtal.

– Jag vill återigen vända mig till Rysslands president. Striderna fortsätter över hela Ukraina. Låt oss sitta ned vid förhandlingsbordet för att stoppa mer död, säger han enligt RT.

Under fredagseftermiddagen uppges ryska styrkor ha intagit den mycket viktiga flygplatsen Antonov i Hostomel nära Kiev. Redan under torsdagen intogs flygplatsen, men återtogs sedan genom en, som den beskrevs i sociala medier, ”heroisk insats”, av ukrainska styrkor.

”Ryska styrkor har tagit kontroll över Hostomel-flygfältet nära Kiev, enligt rapporter, och huvudstadens borgmästare säger att man gått in i en ’defensiv fas'”, skriver brittiska The Guardian idag.

Även Bloomberg rapporterar att Ryssland tagit flygplatsen.

BBC skriver på fredagseftermiddagen att Ryssland intagit flygplatsen med hjälp av en landningsstyrka och 200 helikoptrar. Enligt västerländsk underrättelseinformation bygger Ryssland just nu upp en ”överväldigande styrka för att ta kontroll över staden”, enligt nyhetskanalen. Det finns också uppgifter om att 200 ukrainska soldater ska ha dödats under striderna. Ukraina har ännu inte kommenterat slaget om flygplatsen.

I sociala medier sprids tvetydiga uppgifter om vem som verkligen kontrollerar flygplatsen, som är central för Ryssland om de lätt ska kunna skicka fler trupper till Ukrainas huvudstad.

”Vi anser att den finska regeringens linje med en fortsatt politik för militär alliansfrihet är en viktig faktor för att säkerställa säkerhet och stabilitet i norra Europa. Finlands anslutning till Nato skulle få allvarliga militära och politiska konsekvenser”, skriver det ryska utrikesdepartementet på Twitter.

Under en pressträff på fredagen ska även det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova, enligt en översättning, ha berört frågan vad som händer om Finland och Sverige skulle gå med i Nato.

– Finland och Sverige bör inte basera sin säkerhet på att skada andra länders säkerhet, och deras anslutning till Nato kan få skadliga konsekvenser, få vissa militära och politiska konsekvenser.

Igår varnade Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern för just detta.

– Nato är en stor bov i dramat. Hade västvärlden förklarat Ukraina som en neutral stat mellan Ryssland och Västeuropa, hade det här kriget aldrig uppstått. Men man har ju varit helt oresonliga och inte velat vika en tum i planen att integrera Ukraina. I Sverige finns en uppfattning att Sverige skulle bli tryggare om vi går med i Nato. Men jag anser att det är precis tvärtom. Skulle vi välja att söka medlemskap i Nato så ökar vi risknivån för Sverige. Vi minskar den absolut inte. Då kan vi dras in i en utvidgad militär konflikt. Vi ska göra allt vi kan för att hålla oss utanför, sade han.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program