Sverige och Finland Natos nya frontlinje – Övar inför ”det ryska hotet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige och Finlands Nato-ansökningar är fortfarande inte klara. Turkiet har ännu inte godkänt dem. Men det övas och övas, i tron att Ryssland ska invadera. Enligt svenska Försvarsmakten kommer Sverige och Finland bilda ”ett sammanhängande Natoterritorium” och bli ”en sammanhängande front” mot Ryssland. För första gången på decennier har Finland stängd av en motorväg för att öva med sina jaktplan.

Sverige och Finland tycks alltmer förvandlas till Natos nya frontlinje mot ”ryssen”.

Under september har svenska Försvaksmakten publicerat en rad artiklar om Nato och Ryssland.

Och det övas och övas – med USA, som är Nato.

”Amerikanskt bombflyg övade sjöminering utanför Öland”, skriver man den 2 september.

”Amerikanskt örlogsfartyg besöker Gotland”, rapporterar man den 4 september.

”När den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i Salisbury 2018 misstänktes Ryssland ligga bakom dådet”, skriver Försvaksmakten under rubriken ”Högtoxisk nordisk totalförsvarsövning” den 14 september.

”Amerikanska marinkåren samövar med svenska amfibiesoldater”, skriver man den 14 september.

”Full fart på Nato-förberedelserna”, påpekar Försvaksmakten den 16 september.

– Svenskt territorium kommer också att ha en stor betydelse för alliansens försvar av Finland och de baltiska staterna. Det svenska inträdet i Nato förändrar också förutsättningarna för försvaret av Nordnorge, kontrollen av sjöförbindelserna i Västerhavet och därmed även Östersjöinloppen, säger generalmajor Thomas Nilsson i artikeln.

Ett Nilsson ska Sverige kunna bli basområde för försvarsoperationer samt gruppera allierad ledningsförmåga. Den kan också bli fråga om ”uppbyggnad av stödjande infrastruktur för transporter, basering, ledning och skydd”.

”Med svenskt och finskt medlemskap skapas ett sammanhängande Natoterritorium i Norden med utökad gräns mot Ryssland – en nordlig del i en sammanhängande front; från Arktis till Medelhavet”, skriver Försvarsmakten.

– Den svenska representationen vid Natohögkvarteret, olika högre taktiska staber och de operativa staberna bör inledningsvis ha hög prioritet, fortsätter Thomas Nilsson.

För ett par veckor sedan deltog Sverigesöverbefälhavare Micael Bydén i Natos MCC – Military Committee Conference – i Tallinn.

– Det är en viktig milstolpe på vår fortsatta resa mot fullvärdigt medlemskap. Det råder ingen tvekan om att Sverige kommer bli en uppskattad allierad. Försvarsmakten kommer med viktiga förmågor och kompetenser till Nato, samtidigt som ett medlemskap otvetydigt stärker vår egen förmåga att försvara Sverige, påstod ÖB Micael Bydén i en artikel den 21 september.

”Amerikanskt raketartilleri bekämpade mål i Norrland”, skriver man den 24 september.

Samtidigt har Finland för första gången på decennier börjat öva med jaktflyg på motorvägar.

Enligt Reuters har Finland stängt av en av sina främsta motorvägar i fem dagar för att låta stridsflygplan öva start och landning.

För att skydda sin flotta har det finska flygvapnet möjlighet att snabbt sprida ut alla sina flygplan över Finland, enligt nyhetsbyrån.

Den finska bedömningen är att landets alla vägbaser är i rätt bra skick och lätt kan tas in i den militära verksamheten på ett par dagar.

– Hotet från Ryssland eller åtgärder från Ryssland med kryssningsmissiler och ballistiska missiler (i Ukraina) bevisar att konceptet med spridda operationer är rätt, säger överste Vesa Mantyla, chef för Finlands flygvapenakademi, till Reuters.

Samtidigt säger en 79-årig pensionär till nyhetsbyrån att han är orolig, på grund av världsläget.

Se bilder och filmer från finska flygvapnet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program