Nato förnyar löfte om medlemskap för Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Press Conference by the NATO Secretary General - Meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs Bucharest, Romania" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Det beslut som Nato fattade 2008 om att Ukraina ska få bli medlem i alliansen gäller fortfarande. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förnyar nu löftet om att Ukraina ska få gå med i den USA-ledda militäralliansen.

Det sade han under ett möte i Rumäniens huvudstad Bukarest igår.

Det var just i Bukarest 2008 som Nato klargjorde att Georgien och Ukraina ”kommer att bli medlemmar i Nato”.

– Vi har visat att Natos dörr står öppen genom att nyligen tillåta Montenegro och Nordmakedonien att bli medlemmar, trots ryska protester, vilket visar att Ryssland inte har vetorätt, sade Stoltenberg på tisdagen.

– Putin invaderade Ukraina och sa han vill ha mindre Nato vid sina gränser. Han får motsatsen. Han får mer närvaro av Nato-trupper i den östra delen av alliansen. Och han ska få Finland och Sverige som Nato-medlemmar. Så vi visar inte bara med ord utan i handling att Natos dörr står öppen, och det var en del av beslutet som vi fattade i Bukarest. Sedan tog vi också beslut om Ukraina specifikt. Och vi står fast även vid det, när det gäller medlemskap för Ukraina.

Men det verkar inte bli av inom en snar framtid.

– Samtidigt är vårt huvudfokus nu att stödja Ukraina, fortsatte Stoltenberg. Se till att president Putin inte vinner utan att Ukraina råder som en suverän och oberoende nation i Europa. Och det är huvudfokus för vår allians. Det är också huvudfokus för vårt partnerskap.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program