Stoltenberg om Ukraina: Gick inte som vi hoppats på

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: Swadim (CC BY-SA 4.0)

Läget på slagfältet i Ukraina är extremt svårt. Ryssland avancerar nu på många frontlinjer, förklarade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Davos. Men stödet till Ukraina måste fortsätta. Till slut kommer Ryssland ge upp, menar han. Samtidigt upprepade han att ”mer vapen” är vägen till fred.

Det var under ett panelsamtal vid globalistmötet World Economic Forum i Davos som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bland annat talade om Ukraina.

Enligt Nato-chefen har Ukraina hamnat i en väldigt komplicerad situation.

Han fick frågan: ”Vinner ukrainarna eller skulle du säga att de inte förlorar kriget i Ukraina?”

– Situationen på slagfältet är extremt svår, svarade Jens Stoltenberg. Ryssarna pressar nu på många frontlinjer. Och naturligtvis gav den stora offensiven som ukrainarna lanserade förra sommaren inte de resultat vi alla hoppades på.

– Och vi ser hur Ryssland nu bygger upp, hur de förvärvar drönare från Iran, faktiskt bygger sin egen drönarfabrik för att producera sina egna drönare i Tatarstan, med hjälp av Iran, hur de får ammunition och ballistiska missiler från Nordkorea. De har också visat hög tolerans för förluster. Så totalt sett pressar Ryssland hårt. Och detta är allvarligt och vi bör aldrig underskatta Ryssland.

Samtidigt hävdade han att Ukraina har ”överlevt som en suverän oberoende nation”, även om man alltså förlorat cirka 20 procent av sitt territorium. Han påstod rentav att ”Ryssland förlorar”.

Enligt Stoltenberg måste stödet till Ukraina fortsätta.

– Vi måste stötta dem. Och jag är också ganska säker på att Nato-allierade kommer fortsätta att ge stöd eftersom stöd till Ukraina inte är välgörenhet. Stöd till Ukraina är en investering i vår egen säkerhet, och därför har allierade gett ett oöverträffat stöd. Nu ökar vi produktionen.

Ryssland kommer till slut ”inse att de betalar ett för högt pris”, bedyrade Nato-chefen.

– Paradoxen är att om vi vill att det ska hända, ett fredligt, rättvist slut på detta krig, så är vägen dit mer vapen till Ukraina.

Se klipp HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program