Staffanstorp: Nu är det riktiga flyktingar som kommer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild från Swebbtvs intervju med Christian Sonesson förra året.

Staffanstorps kommun i Skåne, tidigare känd för sitt motstånd till att ta emot så kallade flyktingar, öppnar nu för människor som flyr Ukraina, rapporterar SVT. Den här gången handlar det nämligen om riktiga flyktingar med verkliga skyddsskäl, anser kommunen.

SVT Skåne gör stor sak av att Staffanstorps kommun nu vill ta emot flyktingar från Ukraina.

Kommunen är en av dem som tagit emot minst asylsökare de senaste åren, påpekar nyhetskanalen.

Men idag öppnar man alltså sina dörrar, till skillnad från efter asylvågen 2015. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) tycker dock inte att det egentligen handlar om en omsvängning i kommunens synsätt, utan att det är själva situationen som förändrats.

– Nu är det en helt annorlunda situation. Det här är människor som har ett verkligt skyddsskäl. Det är kvinnor, barn och äldre som flyr medan männen stannar kvar. Vid den punkten (2015, vår anm) var det övervägande män i mitten av livet som sökte ett bättre liv i Sverige, säger han i SVT.

SVT:s reporter undrar om detta inte kan upplevas som att kommunen gör skillnad på folk.

Och det håller Sonesson med om.

– Det är skillnad på folk och folk. Det här är människor som har ett mycket starkt skyddsskäl. Det pågår ett i krig i vårt närområde i Europa. Situationen är helt annorlunda.

Reportern frågar då näsvist om kommunen ”plötsligt” har lediga boenden till flyktingar, vilket Staffanstorp tidigare angett som skäl för att inte ta emot invandrare. På det svarar Sonesson att många privatpersoner hört av sig och sagt att de vill ta emot ukrainare i sina hem.

Staffanstorpsbornas vilja att hjälpa de ukrainska flyktingarna är rentav stor, enligt kommunalrådet.

Christian Sonesson påpekar att Staffanstorps kommun även har tillfälliga lokaler som skulle kunna användas som transitboende åt flyktingarna. Reportern vill då veta om dessa lokaler inte fanns tillgängliga tidigare för att ta emot andra ”grupper”. På detta svarar kommunalrådet: Nej.

Se Swebbtvs intervju med Christian Sonesson från förra året:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program