Soros: ”Besegra Putin enda sättet att bevara vår civilisation”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Recharging Europe: George Soros" © Foto: WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch/Photo Michele Limina (CC BY-NC-SA 2.0)

Kinas och Rysslands ledare utgör det största hotet mot världens ”öppna samhällen”. Det hävdar miljardären George Soros i sitt tal under World Economic Forum i Davos.

Det var under World Econoomic Forums årliga möte i Davos som vänsteroligarken George Soros pekade ut Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping som de största hoten mot den så kallade fria och öppna världen.

Enligt Soros har Putin och Jinping mycket gemensamt: att de styr genom skrämsel. Den förra med sitt krig i Ukraina, den senare med en covid zero-politik ”som omöjligt kan upprätthållas”.

Soros kritiserar Kinas coronapolitik. Under våren har kommunistregimen infört mycket hårda restriktioner i Shanghai. Han påpekar att Kina tvingat in folket i karantänscenter i stället för att låta dem isolera hemma, vilket enligt honom fört Shanghai ”till gränsen av öppet uppror”.

Detta beror, enligt George Soros, på att Xi Jinping inte har berättat för det kinesiska folket att de tagit ett vaccin som skapades för den ursprungliga covidvarianten och som ”ger väldigt lite skydd mot nya varianter”. Jinping har inte velat avslöja sanningen, eftersom han befinner sig i en mycket känslig period i sin politiska karriär, hävdar oligarken. Kommunistledarens andra mandatperiod går ut i höst. Xis Jinpings ”värsta misstag” har varit hans envisa covid zero-politik, som försatt den kinesiska ekonomin i fritt fall, menar Soros.

Soros framhäver också att Kina använder digital teknik och artificiell intelligens för att samla in personuppgifter och kontrollera medborgare ”mer aggressivt än något annat land i historien”.

– Tvärtemot allas förväntningar kanske Xi Jinping inte får sin eftertraktade tredje mandatperiod på grund av de misstag han gjort, säger Soros.

Enligt George Soros synsätt har världen på senare år blivit uppdelad i en kamp mellan två diametralt motsatta politiska system: ett öppet samhälle och ett slutet samhälle.

Han menar alltså att han förespråkar ett öppet samhälle, som främjar individen. Men nu är ”repressiva regimer på frammarsch medan öppna samhällen är under belägring”, säger han.

Därför har andra frågor, som han anser vara avgörande för mänskligheten – så som att bekämpa pandemier och klimatförändringar, undvika kärnvapenkrig och upprätthålla globala institutioner – hamnat i skymundan. Enligt George Soros är klimatförändringarna på väg att bli oåterkalleliga, och utgör i sig ett hot mot vår civilisation och existens.

– Det är därför jag säger att vår civilisation kanske inte överlever.

Men mycket av hans fokus just nu ligger på den ryska invasionen av Ukraina, som enligt Soros kan vara början på tredje världskriget, vilket kanske slutar med att civilisationen går under.

Han tror att Vladimir Putin nu har insett att invasionen av Ukraina var ett ”fruktansvärt misstag”. Den ryske presidenten vill därför förhandla fram en vapenvila. Men en sådan lösning är ouppnåelig, enligt Soros, eftersom Putin inte går att lita på. George Soros förklarar att han inte inte förutse utgången av kriget, men anser att Ukraina ”verkligen har en chans att slåss”.

– I dag utgör Kina och Ryssland det största hotet mot det öppna samhället, påpekar han.

– De flesta av oss accepterar tanken att vi så småningom måste dö men vi tar för givet att vår civilisation kommer att överleva. Därför måste vi mobilisera alla våra resurser för att få kriget till ett tidigt slut. Det bästa och kanske enda sättet att bevara vår civilisation är att besegra Putin så snart som möjligt. Det är slutsatsen, avslutar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program