Soros tar strid för Ukraina – har försökt vägleda landet i 30 år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vänstermiljardären George Soros vill nu att övriga världen sluter upp bakom Ukraina. Det är av avgörande vikt att slåss för det ”öppna samhället”, menar han.

Det är i ett inlägg på sin hemsida som miljardären George Soros, som driver det vänsterliberala påverkansnätverket Open Society, uppmanar till kamp för Ukraina i kriget mot Ryssland.

”Jag har sett Ukraina förvandlas från en kollapsande del av Sovjetunionen till en liberal demokrati och ett öppet samhälle. De har mött otaliga ryska aggressioner, men har ändå fortsatt. Modiga ukrainare står nu i frontlinjen och riskerar sina liv”, skriver han och fortsätter:

”Att tillåta Putin lyckas kommer sända ett budskap över hela världen att nationer helt enkelt kan skapas eller upplösas med brutalt våld. Vi måste stå med Ukraina, som de står för oss.”

Han uppmanar omvärlden att ”gör allt i sin makt” för att stödja Ukraina.

Open Society har varit aktivt i Ukraina ända sedan 1990.

På sin hemsida skriver organisationen att George Soros, efter Sovjetunionens fall, ”använde sin förmögenhet” för att förändra i de forna sovjetstaterna.

Open Society i Ukraina ”gick i spetsen” för detta arbete, förklaras det.

Man påpekar rättfram att Soros miljarder skickades in för att ”assistera de tidigare kommuniststaterna i Central- och Östeuropa”.

”Efter att Ukraina blev helt självständigt 1991 utökade den nybildade stiftelsen gradvis sitt stöd till Ukrainas ofta smärtsamma övergång till demokrati och marknadsekonomi. Open Society Foundations omedelbara fokus i Ukraina och andra före detta kommuniststater var modernisering och reformering av döende nationella institutioner och stöd till framväxande civilsamhällesorganisationer… I början av 2000-talet orienterade stiftelsen sig kring europeisk integration… Under sin existens har stiftelsen stöttat mer än 18.000 projekt”, skriver man.

Open Society har även publicerat ett uttalande om kriget i Ukraina.

”Vi har arbetat i Ukraina i mer än 30 år. Vi var en av de första stiftelserna där efter Sovjetunionens slut. Vår grundare, George Soros, har en speciell plats i sitt hjärta för Ukraina och har ägnat mycket tid, känslor och resurser åt landet”, skriver man.

Tidigare idag rapporterade Swebbtv om hur den liberala parlamentsledamoten och partiledaren i Ukraina, Kira Rudik, öppet säger att hennes land ”slåss för den nya världsordningen” och i en radiointervju hävdar att kriget kommer igångsätta ”en ny världsordning”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program