Turkiska krav på eftergifter framförda till svenska regeringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Den turkiska regimen har lagt fram krav i ett pressmeddelande, där  Sverige förväntas upphöra med allt form av stöd till kurdiska organisationer som Turkiet kategoriserar som terrorister. Sverige och Turkiets relationer har varit mycket kyliga sedan en längre tid tillbaka.

Utöver att all form av politiskt och ekonomiskt stöd till bland annat den kurdiska nationalistgrupperingen i Syrien, PYD som Turkiet menar har kopplingar till det terrorklassade PKK, måste Sverige också upphöra med det nuvarande vapenembargot mot Turkiet. Turkiet menar att landet förväntar sig fullt stöd från hela NATO i sin kamp mot vad de kategoriserar som terrorister, vilket bland annat innefattar PYD och dess väpnade gren YPG. YPG å sin sida spelade en avgörande roll i kampen mot IS under kriget mot terrorsekten, som under ett tag kontrollerade omfattande territorium på både syriskt och irakiskt territorium.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund säger till TT att han varnar regeringen för att göra eftergifter till Turkiet.

– Miljöpartiet kommer att vara en blåslampa i andra riktningen och se till att man inte nu börjar att ge efter på det som vi tycker är oeftergivliga värden, säger Per Bolund till TT.

Samtidigt som Turkiet meddelar dessa krav har den turkiska presidenten Recip Erdogan sagt att han överväger en ny invasion utav Syrien, enligt TT. Vilket han menar är tänkt att säkra Turkiets södra gräns. NATO-landet Turkiet har också hamnat på kollisionskurs med grannlandet och tillika NATO-landet Grekland. Enligt BBC ska Erdogan sagt att han inte erkänner den grekiska premiärminister och att han vägrar träffa Greklands premiärminister på ett sedan tidigare planerat toppmöte.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program