”Som 30-talets Tyskland” – Expos attack mot Swebbtvs konferens jämförs med diktatur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att Swebbtv inte kan hålla sina konferens på Skansen nästa lördag, på grund av hets från vänsterextrema Expo, gör att Sverige numera kan liknas vid en diktatur, ungefär som det var i Nazityskland under 1930-talet, tycker Swebbtvs Magnus Stenlund.
– Det är där vi är, säger han.

Under torsdagen framkom det att Swebbtvs konferens nästa lördag inte kan äga rum på Skansen i Stockholm eftersom vänsterextrema Expo kontaktat företaget som bedriver restaurangerna.

”Jag har försökt få tag i restaurangens personal under eftermiddagen men får inga livstecken på telefon eller mail. De har gått under jorden”, skriver Swebbtvs vd Mikael Willgert i en artikel.

I förmiddags genomförde Swebbtv en livesändning med anledning av händelsen.

– Detta är Tysklands 30-tal. Det är där vi är, säger Swebbtvs analytiker Magnus Stenlund, som inte skräder orden när han beskriver Expo.

– De följer oss hela tiden men påverkas inte ett dugg av vad vi säger. Allt sunt förnuft spelar för dem ingen roll. Normala människor hade ju påverkats efter ett tag och tänkt att ”vad är det jag håller på med”. Men det gör inte dessa människor, påpekar han.

Mikael Willgert, som har en bakgrund inom näringslivet, är förvånad över hur ett professionellt företag kan bete sig så här oprofessionellt, att de ”inte törs ta den här frågan på ett vettigt sätt”.

– Så jag är förvånad att de låter sig hunsas av Expo, säger han och påpekar att restaurangföretaget i realiteten skadar sitt eget varumärke.

Stenlund håller med. Företags varumärke stärks egentligen av att stå på sig, av att göra rätt. Dessutom händer det ingenting för den som står på sig.

– Ta moderaten (Christian Sonesson) i Skåne. Han skiter i vad de säger. Och vad händer då? Absolut ingenting, påpekar Magnus Stenlund. Det är ju det som är grejen. Om de bara vågar stå emot, så händer det ingenting.

– Tvärtom. Det som händer är att de gynnas, inflikar Katerina Janouch.

– Ja, lite jävla ryggrad är vad som krävs, fortsätter Stenlund. Det är naturligtvis så att Expo ska upp i rampljuset. Det här får inte fortsätta.

Enligt Janouch ska man inte heller acceptera utan tvärtom markera mot att företag beter sig så här oseriöst och opålitligt, och håller på med ”diskriminering” av kunder.

– För det är ju faktiskt vad det är, och det ska man inte ostraffat få komma undan med.

Jan Tullberg, docent i företagsekonomi, tycker det svenska rättssamhället slirar mer och mer.

– Jag har sett såna här spår, och det har ju funnits under lång tid. Jag menar, Sverige har ju officiellt yttrandefrihet och även då så att säga församlingsfrihet, alltså att man ska kunna samlas för ett syfte. Men här blir det mer och mer undergrävt.

Swebbtvs analytiker Stig Berglund kallar det inträffade för ”en småaktig intolerans”.

– Förr var det inte så att man försökte stänga ner någon annan för dennes åsikt. Man fick faktiskt finna sig i vad alla andra tyckte och försöka vara ense ändå. Det är ett totalitärt synsätt och en feghet från vår leverantörs sida, kan man säga. En sorts rädsla för att själv råka illa ut, misstänker jag. Man vill inte ta någon risk, och hot fungerar ju dessvärre nu för tiden.

Se hela sändningen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program