”SD har satt sig i klistret” med sin Nato-vurmande krigsglobalism

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västvärldens innersta politiska maktelit verkar enig om att kriget i Ukraina måste fortsätta oavsett hur mycket Ukraina förlorar eller hur många som dör. Putin måste besegras. Tidigare idag sade EU-kommissionen att 100.000 ukrainska militärer dött i kriget. Sverigedemokraterna har hoppat på tåget med sin nyvunna Nato-glöd. Men det var en dum idé, säger Swebbtvs Magnus Stenlund i veckans nyhetsanalys. SD ”sätter sig i klistret” på grund av detta och partiet kommer i längden att förlora på det, tror han.
– De kommer aldrig undan ansvar för det här. För det här dåligt.

Det verkar inte gå så bra för Ukraina i kriget mot Ryssland.

Nu har Ryssland omringat den viktiga staden Bachmut, säger Magnus Stenlund, där det i månader pågått mycket häftiga strider. Det var så Ryssland gjorde i Mariupol, som sedan föll.

Bilder från Bachmut påminner starkt om förödelsen från första världskriget.

Så kallade experter i västmedia har påstått att Bachmut egentligen inte är en så viktig stad och att det är obegripligt varför Ryssland lagt så mycket kraft där. Men det stämmer inte. Inte minst skulle det vara en stor symbolisk och psykologisk förlust för Ukraina att bli besegrade där.

Dessutom är Backmut ”lite av nyckeln in i Donbass-regionen”, enligt Magnus Stenlund.

– Den är nyckeln i mitten på frontlinjen, säger han. Nu är den helt omringad.

Militärer i USA har börjat prata om en fredlig lösning på kriget. Men amerikanska politiker vägrar ge sig, eftersom de inte riktigt befinner sig i verkligheten, menar Stenlund.

Ju fortare kriget tar slut, ju bättre vore det dock för alla, tycker han.

Men det lär fortsätta ett tag till. Av flera skäl.

– Jag ser det som helt och hållet positivt om ryssarna kan göra det här så snabbt som möjligt. För då slipper vi mer av det här. Detta är bara negativt för alla. För Ukraina, för väst, för Ryssland. Framför allt för Ukraina och för oss i Europa. Men jag tror att man gör det här avsiktligt, i så långsam takt som möjligt. För man ser ju hur det här maler ner sammanhållningen i Europa.

Samtidigt skickar Sveriges nya regering mer och mer pengar och vapen till Ukraina – för flera miljarder. Putin måste besegras, anser den politiska makteliten i Europa och USA.

– Det som är så bedrövligt i detta är ju att den regering vi har nu är minst lika engagerad för Nato-frågan och för att göra det här som den förra var. Det enda som hänt är att Socialdemokraterna slipper göra det som de egentligen inte alls ville.

– Och de som går mest i bräschen för det här verkar ju nästan vara Sverigedemokraterna, vilket gör att man bara häpnar, säger Magnus Stenlund i Swebbtv. Nu sätter de sig i klistret. Det här kommer de naturligtvis aldrig komma undan ansvar för. För det här dåligt.

Sverige ansökte om Nato-medlemskap efter att SD och en majoritet i riksdagen ändrade sig i frågan. Sedan kunde jakten på medlemskap börja. Men än så länge har den inte helt lyckats. Parlamenten i Turkiet och Ungern har fortfarande inte röstat ja.

Sverigedemokraterna har omfamnat Ukrainahysterin som andra partier.

SD:s Europaparlamentariker Charlie Weimers var initiativtagare till den resolution som antogs i EU-parlamentet och som klassar Ryssland som en terrorstat.

”Meddelade igår Ukrainas ambassadör att vi gärna ser utökat militärt stöd till landet och att SD står bakom Ukraina till 100%. Slava Ukraini!”, skrev SD-toppen Björn Söder på Twitter efter riksdagsvalet i september.

Se hela nyhetsanalysen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program