Turkiet kräver svenska lagändringar – reagerar på att kurder tillåts demonstrera och ”vifta med sina trasor”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Maurice Flesier (CC BY-SA 4.0)

Det kan krävas ingripande lagändringar för att Turkiet ska godkänna ett svenskt och finskt Nato-medlemskap, rapporterar Reuters. Bland annat är Turkiet upprörda av att grupper som landet ser som terrorister kan demonstrera i de skandinaviska länderna.

Det är Turkiets utrikesministern Mevlut Cavusoglu som nu säger Finland och Sverige kan behöva ändra sina lagar om det är vad som krävs för att uppnå de krav som Turkiet ställt för att släppa in länderna i Nato.

Närmare bestämt handlar det om att stoppa kurdiska grupper.

Turkiet kräver att Sverige slutar stödja bland annat PKK. Man vill också att sådana grupper förhindras organisera arrangemang och att terroristanklagade personer utlämnas till Turkiet. Likaså kräver man att Sverige ställer sig bakom Turkiets militära operationer och så kallade terrorbekämpning samt upphäver sitt förbud mot vapenexport till Turkiet, skriver Reuters.

Enligt Cavusoglu har Turkiet överlämnat dokument till Sveriges och Finlands delegationer med de krav som Turkiet har.

Utrikesministern ser inte kraven som omöjliga utan menar att det handlar om att stoppa kurdisk terrorism, förklarar han i den statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Mevlut Cavusoglu reagerar bland annat på att grupper som Turkiet ser som terrorister kan arrangera möten i Sverige och Finland.

Han fortsätter:

– De uttryckte det så här: ”Då vi är så långt borta från terrorregioner är våra lagar utformade på det sättet”. Tja, då måste ni ändra dem. De säger att det är tillåtet för terroristorganisationen att organisera evenemang och vifta med sina trasor. Då måste man ändra sin lag.

Enligt Mevlut Cavusoglu finns det ingen mening att fortsätta förhandlingarna innan Sverige och Finland svarar på Turkiets krav. Och det kommer krävas ”konkreta saker” för vidare diskussion. Sverige och Finland måste helt enkelt välja mellan att stödja kurdiska grupper, eller gå med i Nato. Det är Turkiets besked.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program