Saudiarabien kan överge dollarn

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Saudiarabiens oljeexport till Kina kan övergå från dollar till kinesiska yyan, något som skulle försvaga dollarn som världsvaluta, uppger källor för Wall Street Journal.

Det är Kina och Saudiarabien som nu samtalar om att prissätta oljeförsäljningen mellan länderna i den kinesiska valutan yyan i stället för dollar.

Detta skulle försvaga dollarn.

Enligt Wall Street Journal skulle det reducera dollarns dominans på hela oljemarknaden samt ”markera ytterligare ett skifte från världens största råoljeexporter gentemot Asien”.

TT hävdar att det skulle bli ”ett hårt bakslag för dollarn som världsvaluta”.

Saudiarabien har använt dollarn ända sedan 1974. Men USA köper inte alls lika mycket saudisk olja som man tidigare gjort. Jämfört med 1990-talet handlar det om en fjärdedel.

Samtidigt har Kinas import av olja från Saudiarabien ökat kraftigt. Kina köper idag ungefär 25 procent av den olja som Saudiarabien exporterar.

På 1990-talet köpte USA 2 miljoner fat om dagen från Saudiarabien. Det är nästan vad Kina numera köper, vilket gör att Kina blivit Saudiarabiens största handelspartner när det gäller olja.

Bakgrunden till den eventuella övergången är att saudierna blivit alltmer missnöjda med USA, som bland annat förhandlar om ett nytt kärnenergiavtal med Saudiarabiens shiitiska ärkefiende Iran. Saudiarabien har också velat se mer amerikanskt stöd i kriget mot Jemen, skriver TT. Det har även funnits ett saudiskt ogillande mot USA:s tillbakadragande från Afghanistan.

Samtidigt har den ryska rubeln nu börjat återhämta sig mot dollarn.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program