Lukasjenko velar om att skicka förband in i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den vitryska presidenten Alexander Lukasjenko står i skuld till den ryska regimen efter att han erhöll omfattande stöd från Ryssland efter den turbulens som uppstod efter det vitryska valet. Enligt en intervju av Politico med en tidigare överstelöjtnant i vitryska armén tvekar Lukasjenko vad gäller fullständigt stöd till den ryska krigsmakten.

Vitryssland har redan upplåtit sitt territorium och omfattande militär samt civil infrastruktur för att understödja den ryska invasionen. Sjukvård till skadade ryska soldater, flygplatser har upplåtits till ryska stridsflyg, vägar och järnvägar används för att transportera in och ut soldater samt materiel. Det har förekommit rykten om att vitryska förband ska deltagit i strider runt den vitryska staden Chernihiv, men det har inte kunnat bekräftas.

Den vitryska tidigare överstelöjtnanten Valery Sakhashchyk menar i en intervju med Politico att Lukasjenko tvekar till följd av det hårda ukrainska motståndet, men även på grund av vetskapen om att den vitryska armén inte är kapabel till ett omfattande anfallskrig.

– Den vitryska armen har aldrig slagits någonstans, armén är inte beredd för krig på externt territorium, säger Sakhashchyk i intervjun med Politico.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program