20 av 30 Nato-länder slut på vapen till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Nato

Proxykriget i Ukraina dränerar västvärlden på vapen. Inte sedan andra världskriget har ett krig i Europa krävt så mycket vapen och ammunition. 20 av 30 Nato-länder har nu slut på kapacitet att bidra med, uppger New York Times.

Det är New York Times som nu rapporterar att USA och NATO ”kämpar” för att kunna fortsätta beväpna Ukraina och samtidigt fylla på sina egna arsenaler.

Enligt tidningen trodde västländer att artilleri- och stridsvagnskrig var något som hörde till historien, och krympte därför sina vapenlager.

”Till och med det mäktiga USA har bara begränsade lager av de vapen ukrainarna vill ha och behöver, och Washington är ovilliga att avleda nyckelvapen från känsliga regioner som Taiwan och Korea, där Kina och Nordkorea ständigt testar gränserna”, skriver New York Times.

Men inte nog med det. Både Ryssland och Ukraina använder upp sina vapen och sin ammunition i en takt som inte setts sedan andra världskriget. Och kriget har pågått i nio månader.

En dag i Ukraina motsvarar en månad eller mer i Afghanistan, enligt en försvarsexpert.

I somras sköt Ukraina 6.000-7.000 artilleriskott om dagen, medan Ryssland sköt 40.000-50 000 varje dag. USA tillverkar 15.000 artilleriskott per månad.

När Ukrainakriget inleddes i februari var många Nato-länders vapenlager hälften så stora som de borde ha varit. Och nu börjar en del vapen ta slut.

EU:s krigsfond på 3,1 miljarder euro – ”European Peace Facility” – som ska återbetala vad EU-länder skickar till Ukraina, är nästan till 90 procent tömd.

Totalt har Natos medlemsländer skickat vapen till ett värde av 40 miljarder dollar till Ukraina.

Militäralliansens mindre länder har redan förbrukat sin resurser, säger en Nato-källa till New York Times. 20 av medlemsländernas lager är ”rätt uttömda”. Men de tio största, däribland Tyskland och Frankrike, borde ännu kunna skicka mer vapen, menar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program