”USA är på jakt efter Rysslands naturtillgångar” – Swebbtv på plats vid Nej till NATO-demonstration

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Nej till Nato” skanderade folkmassan i samband med en demonstration mot Nato i Stockholm i lördags. Swebbtvs Jesper Johansson var på plats vid manifestationen.

Det var i lördags som det på Norra bantorget i Stockholm arrangerades en demonstration mot ett svenskt Nato-medlemskap. Demonstrationen samlade hundratals personer.

En av talarna hävdade att Nato inte är en fredsallians, utan en krigsallians.

– USA och Nato är på jakt efter Rysslands naturtillgångar, påstod en annan av talarna vid demonstrationen. De vill komma åt Rysslands långa kust mot Arktis och de gör ingen hemlighet av sina planer. De talar öppet om att Ryssland bör styckas i tre delar. Det handlar om kolonial erövring av ett land med stora naturresurser.

Ytterligare en talare var Eva Myrdal (hela hennes tal går att lyssna på HÄR).

– I år bröt Danmark sin baspolitik från 1952 och tecknade ett ramavtal med USA om stationering av amerikanska soldater på danskt territorium. Förra året bröt Norge sin baspolitik från 1949, då regeringen sade ja till ett avtal som ger amerikanerna nästan fullständig suveränitet över tre flygbaser och en örlogsbas, sade hon.

Swebbtv talade också med en av deltagarna i manifestationen, som anser att den påstådda tryggheten ett land får från ett Nato-medlemskap är en falsk sådan.

– Vi måste se in i framtiden, sade demonstranten Alva till Swebbtv Nyheter. Se 10, 20, 50 år framåt i tiden, om inte bara sex månader. Eller till USA:s nästa val när de kanske väljer en lika knäpp gubbe som de valde förut, och han bestämmer sig för att föra krig och vi dras in i det. Varför ska vi utsätta våra barn och unga för den typen av otrygghet? För att vi ska låtsas känna oss tryggare just nu, för att de brutit ut ett krig nära oss?

– Det är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem, påpekade hon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program