Macron: Putin drabbad av ”postcovid” – därför invaderade han Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Kriget i Ukraina har ingen rationell förklaring utan beror på rysk bitterhet – och ”postcovid”. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en intervju med CNN.

Vad beror Ukrainakriget på?

Enligt Ryssland handlar det om att Nato – som man ser som en aggressiv krigsorganisation – bara fortsatt expandera österut, att väst och Ukraina aldrig fullföljde Minsk-avtalen, att etniska civila ryssar i östra Ukraina bombats ihjäl av Nato-tränade ukrainska styrkor i åtta år, etc.

Ryssland uppfattar det, har man tydligt klargjort, som ett existentiell säkerhetsfråga.

Men Frankrikes president Emmanuel Macron menar att det handlar om helt andra saker: att Rysslands president Vladimir Putin är bitter och ensam; isolerad av den så kallade pandemin.

Den ryske ledaren har drabbats av ”postcovid”, isolation, menar Macron.

– Jag har ingen rationell förklaring. Jag tror att det handlar om en serie av förbittring, att det är en strategi för hegemoni i regionen, och jag skulle säga att det är en post-covid-19-konsekvens, isolering, säger Emmanuel Macron till CNN:s Jake Tapper.

”För att han varit så isolerad?”, undrar Tapper.

– Jag tror det, säger Macron.

Vidare upplever Vladimir Putin att han inte fått tillräckligt med ”respekt” av västvärlden, menar den franske presidenten. Därför invaderade han Ukraina.

– Det finns mycket bitterhet på den ryska sidan, fortsätter Emmanuel Macron. Han har en känsla efter 1990 att vi inte vi respekterat honom ordentligt. Det är hans tänkesätt.

Lyssna på intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program