”Partipiskan viner” i S – Natokritik tystas och partitoppar vänder kappa efter vind

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nato-kritik var inte välkommet när Socialdemokraterna arrangerade ett medlemsmöte om en eventuell svensk anslutning till alliansen, uppger Expressen. Enligt journalisten Göran Greider har Nato blivit en fråga för eliten som egentligen redan är avgjord. Debatten är bara en teater till för att framställa processen som legitim, hävdar han i tidningen. Och nu verkar prominenta socialdemokrater köa för att kovända i frågan.

Det var i måndags som Socialdemokraterna höll ett medlemsmöte angående Nato. Men det var inte så mycket en debatt om Nato, som det var agitation för Nato.

Deltog gjorde bland andra utrikesminister Ann Linde och hennes företrädare Margot Wallström.

Enligt Expressen var det i praktiken ett samtal mellan Nato-förespråkare.

Partimedlemmar hade skickat in 450 frågor inför mötet, och ännu fler ställdes i chatten.

Men inte någon kritik ska ha tagits upp under den cirka en timme som mötet pågick. Ingen av partimedlemmarna fick yttra sig.

Totalt var 1.800 S-medlemmar uppkopplade mot mötet.

Men deras åsikter ska alltså inte ha fått någon uppmärksamhet.

– I chatten som pågick under tiden var många kritiska till både Nato och dialogen men ingenting togs upp av moderatorn. Att kalla till skendialogmöten på Zoom och sedan hävda att det är demokratiskt är ett hån, säger Kent Vilhelmsson, en av de uppkopplade, till Expressen.

Göran Greider, politisk redaktör på S-tidningen Dala-Demokraten, är extremt kritisk till hur Nato-frågan hanteras inom det socialdemokraiska partiet. Han menar att det blivit en fråga för eliten där vanliga människor stängs ute och körs över. Dessutom går det alldeles för snabbt. Partiet borde ta minst ett halvår på sig att diskutera frågan och fatta beslut, anser han.

Enligt Greider är det som nu pågår en teater för att simulera legitimitet i frågan. Egentligen är beslutet om Nato-medlemskap redan fattat. Den så kallad debatten är blott ett spel för gallerierna, menar Göran Greider. Han påpekar också att partiets riksdagsledamöter är väldigt tysta, och det beror – enligt honom – på att partipiskan ”viner stenhårt”, säger han i Expressen.

Den ena partiföreträdaren efter den andra har vänt i frågan, däribland försvarsminister Peter Hultqvist, som tidigare varit en stark motståndare mot ett svenskt Nato-medlemskap. Så sent som i höstas lovade han att aldrig föra in Sverige i alliansen. Men nu påstår han i stället att ett Nato-medlemskap skulle stärka det nordiska försvaret, rapporterade Ekot igår.

– Han är ju en lojal socialdemokrat och nu svänger ledningen, han måste också göra sitt, sade Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Även förre utrikesministern Jan Eliasson gör lappkast i frågan och säger nu ja till Nato.

– Man har fullständigt kapitulerat och visar helt oförblommerat att man är USA:s springpojkar, säger Joe Nilsson, ordförande för arbetarrörelsen Framåt Sverige, om Socialdemokraternas vändning i Nato-frågan till Swebbtv.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program