Ryssland erbjöd sig avsluta kriget 2022, rapporterar ukrainsk media

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Under fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland våren 2022 ska Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson ha rest till Kiev med budskapet att inte skriva på någonting alls med ryssarna utan att i stället fortsätta stridigheterna. Detta enligt en högt uppsatt medlem av det västvänliga ukrainska partiet ”Servant of the People”, som även Ukrainas president Volodomyr Zelensky tillhör och som har samma titel som den tv-serie som Zelensky spelade huvudrollen i, rapporterar Kyiv Post.

Det är i en intervju med den ukrainska journalisten Natalia Moseychuk som David Arahamiya, som uppges ha lett samtalen med Ryssland våren 2022, ska ha gett sin syn på vad som hände.

Enligt Arahamiya erbjöd sig Ryssland att avsluta kriget om Ukraina gav upp sina Nato-ambitioner.

Att Ukraina skulle vara neutralt var det viktigaste för ryssarna.

– De var redo att avsluta kriget om vi valde – som Finland en gång gjorde – neutralitet och gjorde åtaganden att vi inte skulle gå med i Nato. Detta var nyckeln, säger han enligt Kyiv Post.

Men det skulle ha krävt en grundlagsändring, eftersom Nato-ambitionerna finns inskrivna i Ukrainas konstitution. Samtidig litade man inte på ryssarna.

Sedan uppstod ett annat problem.

Under den andra förhandlingsrundan i Istanbul ska Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson ha kommit på ett oväntat besök till Kiev den 9 april 2022 och sagt att Ukraina ”inte borde underteckna något med dem alls – och låt oss bara strida”, enligt Kyiv Post.

Även Jerusalem Post har rapporterat om detta.

Kreml har kommenterat nyheten.

– Jag är djupt övertygad att om Kiev hade undertecknat ett fredsavtal då på ömsesidigt acceptabla villkor, skulle man därigenom ha räddat livet på hundratusentals av sina soldater. Men Zelensky valde krig, säger den ryska presidentens rådgivare Vladimir Medinsky i ett uttalande enligt Tass samtidigt som han hävdar att även amerikaner var inblandade i det hela.

Den ukrainska tv-serien ”Servant of the People” släpptes 2015. 2018 registrerades ett verkligt parti med samma namn i Ukraina. 2019 blev Zelensky Ukrainas president.

Europaparlamentarikern Mick Wallace använder nyheten för att ånyo angripa EU-eliten, som han anklagar för ”blodbad”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program