Biden: ”Osannolikt” roboten sköts från Ryssland – enligt uppgift sköts den från Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Alan Santos/PR

Missilen som landade i Polen och dödade två personer på tisdagen avfyrades inte från rysk mark utan från Ukraina, hävdar tre amerikanska källor till AP. Enligt USA:s president Joe Biden är det ”osannolikt” att roboten sköts från Ryssland.

Igår påstods det först att Ryssland hade skjutit in en missil i Polen.

Men i sociala medier sades det snabbt att det var en S-300-missil som skjutits från Ukraina. Detta baserat på de bilder som släppts från platsen i Polen.

Ryssland förnekade det helt och hållet och sade att man inte haft vapen i närheten av området. Attacken hade inget med ryska vapen att göra, förklarade ryska försvarsministeriet.

Polen har påstått att roboten är ”rysktillverkad”, men det säger inte så mycket eftersom många vapen har tillverkats i Sovjetunionen, som även Ukraina var en del av. S-300 tillverkades i Sovjet och ingår i Ukrainas arsenal.

Nu säger USA:s president Joe Biden att roboten sannolikt inte avfyrats från Ryssland.

– Det finns preliminär information som bestrider det. Jag vill inte säga det förrän vi har undersökt det fullt ut. Men det är osannolikt, med tanke på banan den tog, att den avfyrades från Ryssland, sade han till journalister vid G20-mötet i Indonesien.

Nyhetsbyrån AP har talat med tre anonyma amerikanska tjänstemän som säger att preliminära bedömningar tyder på att missilen avfyrades av ukrainska styrkor i syfte att ta ner en rysk missil.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program