Erdogan upprepar: Inget Nato-medlemskap för Sverige och Finland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Carlos Pozo / Cancillería del Ecuador

Turkiet står beslutsamt fast vid att inte släppa in Sverige och Finland i Nato. Enligt landets president Recep Tayyip Erdoğan kan en säkerhetsallians som Nato inte acceptera ”terrorister”, förklarar han enligt Reuters.
– Särskilt Sverige är ett centrum för terrorism, säger han.

Det var i måndags som Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan sade att Turkiet inte kommer godkänna ett svenskt och finländskt medlemskap i Nato.

Sedan har han upprepat denna ståndpunkt.

I en intervju med studenter sent i onsdags, som lades upp på presidentens Twitter under torsdagen, förklarar han att Turkiet kommer fortsätta sin politik på ett beslutsamt sätt.

Anledningen är Sveriges och Finlands stöd till kurdiska grupper som PKK och YPG.

– Vi har sagt till allierade att vi kommer säga nej till Finland och Sveriges Nato-medlemskap, sade Erdoğan. Nato är en säkerhetsallians och vi kan inte acceptera att terrorister är med i den.

– För tillfället har vi auktoriteten, eftersom Natos stadga kräver samtycke från hela alliansen. Om något land säger nej kan de inte släppa in någon i Nato. För närvarande är vi fast beslutna gällande dessa två länder. Särskilt Sverige är ett centrum för terrorism, en grogrund för terrorism, sade den turkiske presidenten till studenterna enligt Tass.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program