Nato-ja ett socialdemokratiskt självförräderi: ”Man avsäger sig rätten att ha åsikter – kommer aldrig repa sig”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Att en S-ledd regering nu ansöker om medlemskap i Nato är en gigantisk sak. Inte bara för Sverige som land, utan för det socialdemokratiska partiet. Ett Nato-medlemskap är nämligen fullständigt främmande för socialdemokratisk politik, säger Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i ett nytt program. Men ändå gjorde man det. Varför? På grund av hårda påtryckningar från ”väldigt starka intressen”, menar Bern.
– Detta är ett ödesdigert misstag, ur socialdemokratisk synvinkel. Socialdemokraterna kommer aldrig repa sig efter det här.

Enligt Lars Bern har processen om ett svenskt Nato-medlemskap satt demokratin ur spel. Både befolkningen och Socialdemokraternas partimedlemmar har helt utestängts.

– Man har ansträngt sig till det yttersta för att väljarna, medborgarna, inte ska få något inflytande över det här beslutet. Det gäller alla partier utom Vänsterpartiet, säger Lars Bern.

– Magdalena Andersson har kört över sitt eget parti. Hon agerar på instruktioner från andra intressen än sina partimedlemmar. Det är fullständigt uppenbart. Men det gäller inte bara henne, utan alla de borgerliga partierna. Det finns väldigt starka intressen bakom Nato, som vill driva igenom det här, fortsätter han.

Bern anser att Sverige har varit ett amerikanskt lydrike i decennier.

– Våra politiker har fått beskedet att om de inte gör det här, kommer det skada deras intressen. Det här är en fars, som inte har någonting med demokrati att göra över huvud taget.

Ett medlemskap i Nato innebär att Socialdemokraterna i mångt och mycket avsäger sig sin politiska självständighet, anser han.

Det är en enorm förändring för partiet, som kan få S-väljare att migrera till Vänsterpartiet.

– Det här är så främmande för socialdemokratisk politik som det kan bli. Man avsäger sig rätten att kunna ha uppfattningar i sådana här frågor, som till exempel sin relation till kurderna. Även i sådana frågor kommer alltså Sverige tvingas räta in sig i USA:s led.

– Hela handläggningen bygger på att man haft påtryckningar från USA. Det är jag helt övertygad om. Men Nato är inte alls en fredsorganisation. USA har utnyttjat Nato i sina angreppskrig. Det har ingenting med fred att göra. Nato är en viktig del av USA:s militära apparat.

Att Turkiet nu går emot ett svenskt Nato-medlemskap kommer leda till en splittring inom militäralliansen, tror Bern.

– Det kan hetta till ordentligt, med krav på att Turkiet ska lämna Nato. Det blir en schism inom Nato, och så länge den pågår kommer man inte kunna gå vidare med det här. Detta kan bli en långdragen sak. Erdogan är en sådan politiker som inte släpper en position utan att få ett fett byte tillbaka. Han vill ha något för att gå med på det här, vilket kommer illustrera för svenska politiker, särskilt Socialdemokraterna, hur de sålt sin självständighet. De kommer inte kunna bedriva en självständig utrikespolitik, vilket S gjort under hela efterkrigstiden, påpekar Lars Bern.

– Detta är ett ödesdigert misstag, ur socialdemokratisk synvinkel. Socialdemokraterna kommer aldrig repa sig efter det här.

Sverigedemokraterna kan i sin tur förlora väljare till Alternativ för Sverige, som ännu är tydligt Nato-kritiska. Bland riksdagspartierna är det bara Vänsterpartiet som vinner på ”Nato-farsen”.

Enligt Lars Bern har Socialdemokraterna velat skynda på Nato-processen för att sopa undan den innan riksdagsvalet i september. Men han tror inte att Sverige kommer med i Nato innan dess.

– Vänsterpartiet är säkert jätteförtjusta av en sådan situation inför valet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program