Expert: Svenska vapenleveranser kan försämra egen försvarsförmåga

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hans Liwång, som är docent och universitetslektor i försvarssystem vid Försvarshögskolan, menar i en intervju med Sveriges Radio (SR) att leveranserna av vapen till Ukraina kan komma att påverka svensk försvarsförmåga.

Liwång säger att vapen och ammunition är en viktig del av beredskapen och möjligheter att försvara landet.

– Vi har vapen för vår beredskap och det finns både ammunition och vapen som utgör beredskapen, men det finns också många andra aspekter som i slutändan styr den förmåga vi har, konstaterar Liwång till SR.

Pansarskott modell 86 som har skickats till Ukraina är ett pansarvärnsvapen av enklare typ, som kan slå ut stridsfordon och pansarbilar men som oftast endast kan skada en stridsvagn. Om inte stridsvagnen bekämpas under optimala förutsättningar där skottet kan träffa stridsvagnens torntak, då kan även en stridsvagn slås ut.

Foto: Sven-Åke Haglund/Försvarsmakten © (Pansarskott m/86)

Pansarskott modell 86 är ett betydligt billigare pansarvärnsvapen än till exempel Robot 57, som är byggd för att även kunna slå ut stridsvagnar och kan verka på ett betydligt längre avstånd. Robot 57 har ett effektivt skjutavstånd ända upp till 800 meter, medan pansarskottet kan verka effektivt upp till 200 meter. Båda systemen kan bäras och användas av en enda soldat jämfört med mer avancerade pansarvärnssystem som måste betjänas av en hel pansarvärnsservis, men som däremot har effektiva skjutavstånd upp till flera tusen meter.

Sverige har skickat vapen till Ukraina i två omgångar, det andra paketet beslutades om i riksdagen i torsdags. Det gällde då ytterligare en omgång med bland annat 5.000 pansarskott som skickades till det ukrainska försvaret.

Moderaterna menade under debatten som föregick beslutet i riksdagen att det krävs ett tredje paket. Moderaterna var med och nedrustade det svenska försvaret och menar att ett NATO-medlemskap krävs, bland annat menar de att det beror på att Sverige inte kan försvara sig själv. Trots det har de varit med och beslutat om att skicka iväg 10.000 pansarskott i två olika paket och de kräver dessutom ett tredje paket.

Under debatten i riksdag framhöll Kristdemokraterna att Sverige borde skicka luftvärnssystem till Ukraina om det blir en tredje leverans. Detta trots att specifikt luftvärn är något som framhålls som en större bristvara för det svenska försvaret för tillfället. Under debatten var det inget parti som ifrågasatte att Kristdemokraterna intog hållningen om att skänka iväg vapensystem som anses vara kritiska för att kunna försvara landet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program