”Religiösa sammankomster” bakom covidutbrott i Pajala

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pajala. Arkivbild. Foto: Powerresethdd

Så kallade ”religiösa sammankomster” har startat ett covidutbrott i Pajala i Norrbotten, rapporterar flera medier. Swebbtv Nyheter får inget konkret svar från regionen när vi frågar vilka religiösa grupper det handlar om.

I början av veckan registrerades 79 nya covidfall i region Norrbotten, uppger SVT Norrbotten.

För ett par veckor sedan började ett utbrott i Pjala kommun, där det bor cirka 6.000 personer, men covidsmittan har sedan spridit sig i hela Tornedalsområdet.

På sin hemsida skriver Pajala kommun att smittan ökat ”rejält”.

Enligt Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt är det bland annat ”tre religiösa sammankomster” som ligger bakom utbrottet, säger han i NSD.

Men troligen handlar det om ännu fler religiösa möten.

– Det är inga utbrott på industrierna, det är de religiösa mötena och gudstjänsterna som är orsaken, säger han till SVT Norrbotten.

Anders Nystedt fruktar att man bara är i början av utbrottet och tror det kommer bli rätt många fler fall i Tornedalskommunerna de närmaste dagarna. Han tycker att församlingarna bör se över sitt agerande, men myndigheterna kommer inte införa några nya begränsningar för grupperna. Nystedt uppmanar också människor att leva som om restriktionerna fortfarande var på plats.

Men när Swebbtv frågar Anders Nystedt mer exakt vad det handlar om för religiösa sammankomster får vi inget konkret svar.

– Vi har en våt ”inte-peka-ut-individer-filt” på oss, svarar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program