Lars Bern: SVT döljer vad som sker i världen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

SVT ger inte en komplett bild av vad som sker i världen. Vad Rysslands president Vladimir Putin har att säga om kriget i Ukraina får man knappt veta. Utan den informationen blir befolkningen inte korrekt informerad och får en skev verklighetsuppfattning. Det menar Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i ett nytt avsnitt av Fjärde statsmakten. Och detta gäller även klimatfrågan, där ren ”skrämselpropaganda” används.
– Det råder ingen tvekan. Ryssarna har vunnit kriget, säger han.

Mellan den 15-18 juni arrangerades St. Petersburg International Economic Forum, Rysslands svar på västmakternas årliga sammankomst i Davos, för 25:e gången. Där höll Putin ett tal som var över en timme långt. Men vad som sades på mötet, som hade cirka 13.500 deltagare från 141 olika länder, vet människor i västvärlden knappt om.

SVT döljer i mångt och mycket Putins syn på kriget i Ukraina.

– Det är ytterst anmärkningsvärt, säger Lars Bern i Swebbtv. Jag vill vara informerad. Jag vill att nyhetssändningarna i SVT ska informera mig om vad som händer i världen. Det var en väldigt intressant händelse för att höra vad Putin har att säga efter krigsutbrottet, men det tycker inte SVT. Det enda man sa var att talet var försenat på grund av en hackerattack.

Enligt Bern är det av stor vikt att få en omfångsrik bild av vad som sker i Ryssland och Ukraina. Då måste man också få veta vad Vladimir Putin har för synsätt.

– Eftersom han nu är huvudperson i dessa krigshandlingar så var i varje fall jag väldigt nyfiken på vad han skulle säga. Det är väldigt intressant för att kunna bedöma situationen. Men det tycker man inte på svensk public service, fortsätter han.

– Jag förstår mig inte på människor som inte tycker det är intressant, om de nu vill följa med i den politiska utvecklingen. Man kan ju få en känsla av hur Kreml och Putin tänker.

Mötet i Sankt Petersburg drar dock till sig väldigt mycket uppmärksamhet utanför västvärlden. När det startade för 25 år sedan var Ryssland rätt svagt, men inte nu längre.

– Ryssland är inte isolerat. Det är vi i väst som isolerar oss från världen.

Enligt Lars Bern stämmer det inte heller att västvärlden är huvudhärd för en ”regelbaserad världsordning”, som det ofta påstås i debatten om Ryssland.

– Västvärlden har inget moraliskt företräde, säger han och uttrycker stark kritik mot Storbritanniens utlämning av Wikileaks-grundaren Julian Assange till USA.

– Det är en fruktansvärd skandal att vi i västvärlden gör så här mot vår främsta journalist. Vi har förbrukat vår trovärdighet. Och Sverige bär ett mycket tungt ansvar i Assange-affären.

Att västvärlden brutit med Ryssland, som i sin tur nu brutit med väst, kommer få mycket allvarliga konsekvenser, tror Lars Bern.

– Det vi håller på med kommer drabba Europa alldeles fruktansvärt. Det är kaos i hela vår energiförsörjning. Vi kommer ha brist på viktiga mineraler. Vi har brist på gödningsämnen. De fysiska resurser som ett modernt samhälle behöver finns i Ryssland. Vi har varit mycket mer beroende av Ryssland än vi trott. Men vi har aldrig erkänt detta, utan utmålat Ryssland som underutvecklat. Men det är en ekonomisk supermakt om man tittar på realtillgångar.

Lars Bern hävdar att USA ”vill vara världens härskare”. Tysklands omfattande energisamarbete med Ryssland var ett stort hot mot denna hegemoni. Och detta samarbete kapades genom ”proxykriget” mellan USA och Ryssland i Ukraina, som Lars Bern kallar konflikten.

– USA betraktar världen som sin. Man har startat krig efter krig mot regimer som inte tagit regi.

Och i bakgrunden är det oligarker som drar i trådarna.

– De finansiella krafterna har en enorm makt i USA men även i Västeuropa. Det är de som de facto styr. De kallar sig demokratiska. Men demokratin har ju varit en av oligarkins främsta instrument. Varför vill de ha demokrati i stället för diktatur? För att de kontrollerar opinionsbildningen. Genom medierna kan de i väldigt stor utsträckning styra demokratiska val. Vi har detta fenomen i Sverige. Vår public service ställer av någon anledning upp på detta, trots att de inte ägs av oligarker. Men public service är nästan värre än de medier som ägs av de stora företagen när det gäller att styra opinionen. SVT bombar oss med klimatskrämselpropaganda, därför man är livrädda att Miljöpartiet ska åka ur riksdagen. Man vill till varje pris rädda dem.

Enligt Lars Bern är nyhetsurvalet på SVT så ”fruktansvärt dåligt att man skäms å deras vägnar”.

– Vi vet ju från undersökningar att de flesta journalister på SVT är miljöpartister. Så det är givetvis fullständig panik i huset när det gäller att rädda Miljöpartiet kvar i riksdagen. Man kommer pumpa oss fulla med sådan här skrämselpropaganda, säger Lars Bern.

SVT:s bevakning av Ukrainakriget kallar han för ”fullständigt patetisk”. Den beskriver inte verkligheten. Ukraina har påståtts vinna, trots att Ryssland bara tagit mer och mer mark.

– Man blåser upp nån liten framgång som Ukraina haft. Men det råder ingen tvekan. Ryssarna har vunnit kriget.

Västvärldens vapenleveranser gör ingen större skillnad, enligt Lars Bern. Förutom att förlänga kriget. Men det är för sent att hjälpa den ukrainska militären. Det enda som sker när man förlänger kriget är att en massa unga ukrainska män ”slaktas helt i onödan”, påpekar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program