Regeringen planerar ”folkbilda” svenskarna om Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Julo (public domain)

MSB har nu fått i uppdrag att lära svenskarna vad Nato är för något. Regeringen hävdar bland annat att det är en ”försvarsallians”. Delar av ”informationskampanjen” ska riktas särskilt mot unga genom klassrummen i skolan, rapporterar SVT.

Den svenska SD-understödda högerregeringen, vars myndigheter pekat ut Swebbtv som Sveriges främsta regimkritiker, har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att tillsammans med Försvarsmakten lansera en så kallad ”informationskampanj” den dag Sverige verkligen blir medlem i den kontroversiella militäralliansen Nato.

Syftet är att ”öka allmänhetens kunskap om Nato och vad medlemskapet innebär”, skriver SVT.

– Vad vi vill åstadkomma är kunskapshöjning men också en förståelse för vad det egentligen är som det svenska totalförsvaret och ett medlemskap i Nato vill försvara, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör MSB, till SVT.

Kampanjen ska bland annat riktas mot unga i skolan.

Enligt TT handlar det om en ”folkbildande informationsinsats för att öka kunskapen om Nato … hos allmänheten i stort”.

På regeringens hemsida kan man redan läsa att ”Nato är en defensiv försvarsallians vars främsta uppgift är det kollektiva försvaret och att bevara fred och säkerhet i alliansens medlemsstater… Nato främjar demokratiska värderingar och uppmuntrar till samråd och samarbete i försvars- och säkerhetsfrågor mellan både de allierade och Natos partnerländer. Samarbetet syftar till att bygga förtroende och i förlängningen förhindra konflikter”.

Detta är alltså det officiella budskapet.

Men denna tolkning lär inte alla hålla med om.

Så här har Swebbtvs Lars Bern tidigare sagt om Nato:

– Nato är ingen försvarsorganisation längre. Det är en krigsorganisation. Nato har varit inblandat i USA:s krig i Afghanistan, Nato var engagerat i att bomba Libyen till stenåldern. Det handlade inte om försvar. Vi var inte hotade av Libyen på något sätt. Nato var inblandat i bombningen av Serbien, beroende på att Serbien tagit parti för Ryssland.

– Ambitionen är att skapa en allians som omfattar hela västvärlden och alla västvärldens intressen runt om i världen. Nato är inte isolerat i Europa längre, och det är inte en europeisk försvarsallians. Det är en allians som amerikanerna byggt upp för att använda när man bedriver sina fälttåg runt om i världen. Britterna är deras sekonder.

Han har också sagt:

– Kriget i Ukraina är ett tydligt exempel på det. Ryssland har satt ner sin fot mot västvärldens militarism i form av Nato. Nato presenteras för oss i debatten som någon sorts freds- eller försvarsorganisation, vilket ju inte alls är sant. Nato har varit i högsta grad inblandat i flera av de amerikanska anfallskrigen mot länder som inte tagit regi av oligarkerna.

Enligt Natos första generalsekreterare Lord Ismay bildades Nato för att hålla ryssarna utanför, amerikanerna inne och tyskarna nedtryckta. Och det är precis vad som nu hänt, med proxykriget i Ukraina och terrorbombningen av Nord Stream, som enligt den världsledande amerikanska journalisten Seymour Hersh genomfördes av Nato-länderna USA och Nato.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program