Regeringen går vidare med Gripenplan till Ukraina, enligt uppgift

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Saab/Jas 39 Gripen. © Foto: Ronnie Macdonald (CC BY 2.0)

Regeringen planerar nu ge Försvarsmakten i uppdrag att utreda Sveriges möjligheter att skicka Jas 39 Gripen-plan till Ukraina, säger källor till SR Ekot. Regeringen vill bland annat veta hur lång tid det skulle ta att ersätta de plan man skickar över.

Det är källor till Ekot som nu säger att den svenska regeringen vill utreda förutsättningarna för att skicka Jas 39 Gripen-plan till Ukraina.

Ukraina vill ha hela 16-18 stridsplan av Sverige och Försvarsmakten ska utreda hur detta skulle påverka Sveriges egen försvarsförmåga.

Det svenska Försvaret har i dag 90 brukbara Gripenplan.

Regeringen vill också genom utredningen få reda på hur lång tid det skulle ta att ersätta de plan man eventuellt kommer ge till Ukraina.

Dessutom ska utredningen undersöka hur ukrainska piloter, mekaniker och annan nödvändig personal ska kunna utbildas. Sverige måste även få grönt ljus av USA, eftersom stridsflyget till stor del byggs med amerikansk utrustning.

Utredningen väntas ge svar i november, varefter regeringen kommer fatta beslut om man verkligen ska skicka planen till Ukraina. Men hela processen kommer ta lång tid, inte minst på grund av den avancerade utbildning man måste ge ukrainska piloter. De svenska stridsflygen kommer, om de skickas, vara verksamma i Ukraina först nästa sommar.

Men både riksdag och regeringen måste vilja skicka planen. Ytterligare en förutsättning är att Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan.

Enligt Ekot kan ett regeringsbeslut om en utredning tas redan på torsdag.

Swebbtvs Lars Bern har tidigare sagt att han tror att Wallenbergsfärens intressen finns med i beräkningen.

– Det är självklart, att ur Wallenbergs synvikel vore det naturligtvis jättebra om vi skickade ett antal Jas-plan till Ukraina, så skulle man få sälja mer Jas-plan. Och det där är ju inga billiga apparater. Det skulle sitta bra för Wallenbergs Saab-industrier. Så jag är inte ett dugg förvånad.

”Stoppa detta vansinne. Vi ska inte skicka Gripen eller andra vapen till nazisterna i Ukraina. Vi ska mäkla fred inget annat. Fullständig galenskap”, skriver en användare på X angående nyheten.

Läs och se Lars Berns senaste kommentarer:

”Våra politiker är så förblindade av sitt rysshat att det ursäktar allt”
Kriget en katastrof för Nato och Sverige: ”Våra politiker är så fruktansvärt obegåvade och naiva”

Relaterat:

USA:s geopolitiska strategi i Ukraina: ”Samma som i Afghanistan, backa de mest extrema”
Macgregor: Väst skapade konflikten i Ukraina – och man arbetade hårt för att göra det
Lars Bern: ”USA allierar sig med nazister för att försvaga Ryssland”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program