Macgregor: Väst skapade konflikten i Ukraina – och man arbetade hårt för att göra det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland är inte ute på ett imperialistiskt fälttåg. Det hävdar den amerikanska arméöversten och akademikern Douglas Macgregor i en intervju med Wayne Dupree Podcast. Man vill helt enkelt skydda Ryssland och ryssar från det som västmakterna, särskilt USA, sysslar med, säger han. Enligt Macgregor var det egentligen väst som ”skapade konflikten” i Ukraina för att komma åt Ryssland.
– Men det har inte fungerat så bra. Den ryska militären är nu större och starkare än den varit sedan 1980-talet, säger han.

Som ett mantra har västerländska politiker idogt upprepat påståendet att Rysslands invasion av Ukraina var ”oprovocerad”.

Men det stämmer inte, enligt den amerikanska arméöversten Douglas Macgregor.

Tvärtom. Det var väst som skapade konflikten – medvetet.

– Det amerikanska folket behöver verkligen veta. De får inte den raka sanningen, för den är inte populär bland makthavarna i Washington. Sanningen är att vi arbetade outtröttligt för att skapa konflikten som vi befinner oss i mot Ryssland. Vi försökte flytta Natos gränser direkt intill Ryssland. Vi ville placera trupper och missiler där. Ryssarna visste det. De bestämde att det är oacceptabelt. Och de sade detta till oss i många år. De sade att de inte brydde sig om vad vi gör i Europa, men flytta inte Nato-styrkorna till ryska gränsen. Vi ignorerade det.

Så varför gjorde USA så?

För att makteliten där trodde att Ryssland var svagt, att det gick att krossa, enligt Macgregor.

– Många i Washington trodde att Ryssland var svagt, att deras ekonomi var skör, att den ryska militären var liten och svag, att de kunde trakasseras. Men det har inte fungerat så bra. Den ryska militären är nu större och starkare än den varit sedan 1980-talet. Vi har skapat det Frankenstein-monster som vi påstod att vi ville förhindra, fortsätter han.

– Den goda nyheten är att den ryska militären inte vill marschera hela vägen till den polska gränsen. De vill inte styra över ukrainare. Det har de aldrig velat. De ville försäkra att ryssar som bor i Ukraina behandlades likvärdigt inför lagen. Det var det som Minsk-avtalen handlade om.

Enligt Douglas Macgregor började de stora problemen i samband med den antidemokratiska USA-ledda statskuppen i Ukraina 2014.

– Så fort denna radikala nationalistiska ukrainska organisation tog makten 2014 har det blivit värre och värre. Fler och fler ryssar har blivit förföljda och illa behandlade. Det nådde en punkt där ryssarna kände att de måste gå in, att det inte finns något alternativ, att de annars kommer vakna upp med missilattacker vid sin egen dörr.

Läs också:

Lars Bern: ”USA allierar sig med nazister för att försvaga Ryssland”
USA:s geopolitiska strategi i Ukraina: ”Samma som i Afghanistan, backa de mest extrema”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program