Regeringen försiktigt positiv till kärnkraft

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges nya näringsminister, den tidigare LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson (S), vill se utökad gruvbrytning i Sverige enligt en intervju med DN. Han öppnat också upp för kärnkraft, även om han menar att det troligen inte blir någon sådan.

Det är inte bara näringsministern som framhåller att kärnkraften är ett energislag som fortsatt är med i energiekvationen. Även Vattenfalls VD Anna Borg gick nyligen ut med en debattartikel där hon klargjorde att kärnkraft är en viktig del i energimixen och att mindre modulära kärnkraftverk kan vara aktuella för framtiden. Båda dessa utspel kommer i samband med att elpriset fortsätter att skena. Det slås nya rekord vecka efter vecka och om vintern fortsätter vara kall och vindstilla kommer den pågående energikrisen att fördjupas ännu mer.

Swebbtv har tidigare intervjuat Livsmedelsföretagens chefsekonom Carl Eckerdal om det stegrande elpriset och han varnade då för att även matpriserna troligen kommer gå upp som en följd av energikrisen. Detta då livsmedelsindustrin påverkas mycket negativt av de skenande elpriserna.

– På alla andra marknader hänger utbud och efterfrågan ihop (…), när elpriset skenar så pass kraftigt som det gör nu så är det en budgetpost man inte kalkylerat med. Det är därför vi fram till nu sett de kraftigaste kostnadsökningarna som i alla fall jag upplevt de senaste 12 åren, säger Carl Eckerdal.

– Leverantörerna har under lång tid mött väldigt stora kostnadsökningar, så har de inget annat att välja på än att kräva ett ökat leveranspris. Även dagligvaruhandeln måste vara medvetna om vilken värld vi lever i där alla kostnader skenar. De kommer så småningom inte ha något att välja på, ingen leverantör kan leva av luft utan måste få in pengar, fortsätter Eckerdal.

Karlshamns oljekraftverk går nu för full effekt, över hundratusen liter per timme olja eldas på grund av de obalanser som nu råder i elnätet.

Den energikris som regeringen ansvarar för, som Miljöpartiet varit pådrivande i att skapa, gör att många uttrycker förhoppningar om att detta är det som knuffar ut Miljöpartiet ur riksdagen. Miljöpartiet ligger redan idag på gränsen till att ramla ur riksdagen enligt flera opinionsmätningar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program