”Psykisk ohälsa” och ”narkotikapåverkan” bakom knivmordet i Almedalen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv

”Psykisk ohälsa” och ”narkotikapåverkan” ligger bakom knivmordet i Visby på onsdagen. ”Nazistiska” kopplingar, som Expressen och Expo framhävt, är inte centralt i polisens utredning, uppger DN. Den mördade kvinnan bedöms ha varit målet för dådet.

Både Expressen och Expo har dundrat ut att den misstänkte man som ska ha mördat en kvinna i Visby i går har ”kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen”.

Expos vd Daniel Poohl säger till DN att mannen beställt ”propagandamaterial” och gått i demonstrationer för ett antal år sedan.

– Var han står i dag har inte varit på vår radar, säger Poohl till DN och påpekar att han inte kan uttala sig om mannens ”åsikter” har något att göra med mordet.

NMR skriver på sin hemsida att den misstänkte ”aldrig någonsin varit medlem eller ens stödmedlem i Nordiska motståndsrörelsen”.

Förövarens påstådda kopplingar till NMR är inget som utredningen heller ser som är centralt i utredningen.

– Anledningen till att vi uttalar oss om NMR är de uppgifter som kommit fram i media, att det har skett spekulationer i media. Det är ingenting som vi har sett utan vi har snarare sett den psykiska ohälsan, det är den vi ser nu, som motiv, sade kammaråklagare Petra Götell på en fråga från P4 Gotland under en pressträff idag.

Den mördade kvinnan är Ing-Marie Wieselgren, 64, som var samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Den misstänkte gärningsmannen kan, säger åklagaren, ha varit ute efter just Wieselgren på grund av hennes offentliga roll och arbete inom psykiatrin.

Mannen, som inte är känd av polisen sedan tidigare, ska också ha lämnat en förklaring.

Enligt hans så kallade handlingsförklaring lider han av psykisk ohälsa.

– Det framgår också att mannen har begått den här gärningen under narkotikapåverkan, säger Petra Götell enligt DN.

Den misstänktes försvarare Staffan Fredriksson förklarar för tidningen att hans klient inte mår bra, men vad det beror på vill Fredriksson inte närmare förklara.

Enligt DN kan polisen inte bekräfta att mannen har ”högerextrema” kopplingar.

Den misstänkte har nu erkänt brott. En häktningsförhandling väntas hållas i morgon.

Det är ännu oklart om knivattacken var planerad. Det ska utredningen ta reda på.

Åklagarmyndigheten skriver på sin hemsida att den misstänkte är 33 år gammal. Men enligt Expressen är den korrekta åldern 32 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program