”Jag har lite bråttom” – MSB vägrar svara på Swebbtvs vaccinfrågor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vägrade låta sig intervjuas av Swebbtv under Almedalsveckan. Myndigheten som bland annat utmålar vaccinkritiker som vådliga ”konspirationsteoretiker” kunde alltså inte försvara vad man håller på med utan gick i stället iväg. Fram och tillbaka – innan personal på plats fysiskt ställde sig i vägen för Swebbtvs Jesper Johansson och hindrade honom från att ställa frågor.

Det var under Almedalsveckan på Gotland som Swebbtvs Jesper Johansson konfronterade MSB:s kommunikationsdirektör och tidigare journalisten Morgan Olofsson.

Detta för att ställa lite frågor om covidvaccinen, som fungerar så dåligt att covidsmittan nu ökar igen och munskyddskrav återinförs. Dessutom har de orsakat ofattbart många skador. Antalet biverkningsrapporterar har ökat lavinartat i Sverige på grund av coronavaccinen.

MSB har tidigare släppt en studie kallad ”Konspirationsteorier och covid-19: mekanismerna bakom en snabbväxande samhällsutmaning”, där vaccinkritik kopplas till så kallade konspirationsteorier och extremism.

”Risken med konspirationsteorierna om covid-19 är framför allt att de kan undergräva folkhälsan: om medborgarna inte tar de medicinska experternas råd på allvar, struntar i rekommendationerna eller inte vaccinerar sig kommer sjukdomen skörda fler dödsoffer och orsaka större lidande så som långtidssjuka. Konspirationsteorier har även en radikaliseringspotential eftersom de fördjupar polariserande världsbilder som spelar populistiska politiska aktörer i händerna. De kan underblåsa hätska processer av våldsbejakande extremism…”, står där bland annat.

Ett av de sex ben som ”konspirationsteorierna kring pandemin” står på, enligt MSB, är vaccinen.

”Allt sedan inokuleringen mot smittkoppor infördes i Europa på 1700-talet har det framförts argument mot att förebygga sjukdomar genom vaccination på grundval av medicinska, moraliska eller ideologiska/religiösa skäl… De falska medicinska argumenten mot vaccin kombineras i den konspiratoriska miljön till föreställningen kring att stora läkemedelsbolag (’big pharma’) är ute efter att avsiktligt göra människor sjuka för att göra dem beroende av läkemedel eller vacciner… Enligt denna variant är pandemin skapad i syfte att låta den korrupta ’big pharma’ tvångsvaccinera världsbefolkningen och därmed berika sig själv”, fortsätter MSB under rubriken ”Anti-vaxxkonspirationsteorier”.

Swebbtv ville ställe lite frågor om detta, men MSB ville inte svara.

– Jag har lite bråttom, säger Morgan Olofsson snabbt i Almedalen.

– Bara en liten snabb kommentar på vägen här, säger Swebbtvs reporter Jesper Johansson och följer efter Olofsson som först går ut men sedan in igen. De här vaccinen som ni betraktar som ofarliga och som ni rekommenderar att människor ska ta, har lett till att väldigt många människor skadats och dött runt om i världen. Hur försvarar ni att ni fortfarande rekommenderar att vaccinen ska ges till svenska folket?

– MSB har ingenting med vaccinationerna att göra, så du får ställa frågan till Folkhälsomyndigheten.

– Ni har ju ett kompendium som heter covid-19 och konspirationsteorier, där ni antyder att det här är…

Här blir Jesper Johansson stoppad av en person och förhindras ställa sina frågor.

– Vi kommer inte längre än så i våra försök att få svar från MSB, säger Johansson till kameran. Vi vill ha svar på om de här vaccinen är säkra och effektiva.

– Men det får vi inte veta. Så vi får fortsätta jaga de här människorna för att få svar. Vi kan stilla undra varför man låter det här fortsätta. Människor skadas, påpekar han.

Swebbtv konfronterade även Matti Sällberg från Svenska Vaccinfabriken AB i Almedalen, men inte heller han var särskilt pratglad.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program