Rikspolischefen: ”Värre än våldsamt upplopp”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Anders Thornberg, rikspolischef. Foto: Lars Hedelin

Under natten fortsatte våldet i Rosengård i Malmö. Det brann på flera platser och polisen utsattes för stenkastning. Flera personer har gripits. Samtidigt varnar nu rikspolischef Anders Thornberg för att våldet som polisen utsatts för i Linköping, Norrköping, Örebro, Rinkeby och Malmö de senaste dagarna är något helt nytt och historiskt brutalt.

Tidigare har justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) sagt att de våldsamma korankravallerna är ”oacceptabla”.

Nu konstaterar polisen i Malmö, där våldet mot polisen fortsatte under natten, samma sak.

– Situationen vi sett i Malmö under påskhelgen är helt oacceptabel. Vi kommer aldrig att ge vika för den typen av agerande, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, i ett uttalande.

Men rikspolischefen Anders Thornberg använde starkare ord under en pressträff på måndagen.

– Upploppen har fokuserat på att angripa och allvarligt skada poliser och polisens egendom. Det har funnits en likgiltighet för mina medarbetares och andras liv. Det här är värre än våldsamt upplopp, enligt mitt sätt att se det. Det skulle i några fall kunna handla om mordförsök och grovt blåljussabotage, sade Anders Thornberg och fortsatte:

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men jag vill påstå att det här är något annat. Detta handlar om ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom, framför allt mot poliser. Detta är inga vanliga motdemonstranter. Vi har starka misstankar att de som går till angrepp mot polisen och räddningstjänst har anknytningar till de kriminella gängen, där det finns individer som inte drar sig för hänsynslöst våld. Detta är ett allvarligt våld mot polisen och mot samhället snarare än en vilja att stå upp för sina åsikter.

Men i sociala medier köper inte alla Thonbergs förklaring.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program