Bekräftat: Polisen har skjutit tre personer i Norrköping

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

I Linköping och Norrköping startade hundratals personer nya koranupplopp på söndagen. Bilar har bränts upp och stenar har kastats mot polisen. En polis har skadats. I Norrköping sköt polisen varningsskott mot våldsverkarna. Islamkritikern Rasmus Paludan har dock inte dykt upp, och enligt polisen verkar det inte som att han över huvud taget tänkte genomföra sina aviserade demonstrationer. Samtidigt kallar nu justitieminister Morgan Johansson (S) Paludan för en ”högerextrem dåre”.

(Se uppdateringar längst ned.)

Nya kravaller har brutit ut i både Norrköping och Linköping på söndagen.

Detta efter att islamkritikern Rasmus Paludan aviserat nya koranbränningar, som enligt polisen dock inte ser ut att bli av eller ens hade för avsikt att verkligen genomföras.

Under eftermiddagen startade cirka 200 personer ett våldsamt upplopp i Skäggetorp i Linköping.

”Polisen arbetar med en stor insats och har nationell förstärkning på plats”, skriver polisen på sin hemsida.

Bland annat har stenar kastats mot poliser och polisfordon. Fyra personer har gripits misstänkta för våldsamt upplopp och en polis har skadats lindrigt.

– Det är poliser och polisbilar som har utsatts för stenkastning och någon form av brandbomber som har kastats, säger polisens presstalesman Johnny Gustafsson till Expressen.

Klockan 15.02 på söndagen sköt polis varninngsskott i stadsdelen Navestad i Norrköping. Detta efter att ett 150-tal personer startat ett våldsamt upplopp.

Polisen har nu en stor insats och nationell förstärkning på plats, rapporterar polisen.se. På platsen har minst en bil och bildäck eldats upp.

”Jag bestämde mig för att ställa in dagens demonstrationer i Linköping och Norrköping. Polismyndigheten i Region Öst har liksom Polismyndigheten i Region Syd visat att de är helt oförmögna att skydda sig själva och mig. Om jag blev allvarligt skadad eller dödad på grund av polismyndighetens otillräcklighet, då vore det väldigt tråkigt för svenskar, danskar och andra nordbor”, skriver Rasmus Paludan i en kommentar på Facebook.

– Det här våldet måste fördömas. Visst är det så att den här Rasmus Paludan är en högerextrem dåre, vars enda mål är att driva fram våld och splittringar. Men Sverige är en demokrati och i en demokrati har också dårar yttrandefrihet, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Aftonbladet i samband med söndagens våldsamheter.

Rasmus Paludan, som är advokat, har i en ny intervju med Samnytt varnat Johansson för att förtala honom. Detta efter att ministern kallat honom för ”ligist”.

– En ligist är en person som är våldsam och det är inte jag, så det är osant och förtal. Jag tycker att man ska vara försiktig med hur man pratar om andra politiker som kandiderar till riksdagen. Man ska vara försiktig med att förtala, säger Paludan till Samnytt.

Klockan 18.09: Enligt uppgifter till NT har polisen skjutit tre personer i samband med kravallerna i Navestad i Norrköping. En av dem ska ha fått en skottskada i axeln.

På sin hemsida bekräftade polisen redan klockan 17.20 att en person kan ha träffats av en kula. Detta efter att polisen avlossat varningsskott.

”Till följd av skottlossningen kan en man ha träffats av en rikoschett i benet. Personen, en man, är förd till sjukhus för vård. Skadeläget är inte känt, men han var vaken och pratade när han fördes till sjukvård med ambulans. Polisen är enligt gällande rutin tagen ur tjänst och händelsen kommer att utredas”, skriver polisen.

Det första varningsskottet i Navestad sköts alltså redan vid 15-tiden.

– En fullständig mardröm, säger en polis om situationen i staden till NT.

Polisen bekräftar senare för Ekot att tre personer skottskadats. Två uppges vara lindrigt skadade, medan en tredje opereras akut. Ingen ska dock vara livshotande skadad.

– Det är en kaotisk situation, säger polisens presstalesman Johnny Gustafsson till Ekot.

”Polisen avlossade flera varningsskott. Tre personer verkar ha träffats av rikoschetter och vårdas nu på sjukhus. Samtliga tre skadade är gripna misstänkta för brott”, skriver polisen i en kommentar på sin hemsida.

Texten uppdateras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program