Polens premiärminister: EU är en oligarki

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU är i praktiken en oligarki där Tyskland och Frankrike styr och ställer. Det är deras röster som räknas fram andras, skriver Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i Die Welt. EU har blivit en ”de facto-oligarki” där de starkaste har makten. När västvärlden är klara med Ryssland måste därför EU:s eget fåmannavälde stoppas, menar han.

Det är Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som nu går till attack mot EU och hur unionen styrs.

EU är formellt en demokrati, men i praktiken är det en oligarki där de starka styr, hävdar han.

Enligt Morawiecki har kriget i Ukraina avslöjat sanningen om Ryssland, som han menar har imperialistiska avsikter. Men trots Polens varningar ville många inte se detta, enligt premiärministern. Även EU är dock imperialistiskt, och detta måste stoppas, påpekar han.

”Men kriget i Ukraina har också avslöjat sanningen om Europa. Vi har att göra med en formell demokrati och en de facto-oligarki där den starkaste har makten. Dessutom gör de starka misstag och kan inte ta emot kritik utifrån”, skriver den polska premiärministern i sin artikel i tyska Die Welt under rubriken ”Demokrati? EU är faktiskt en oligarki”.

Det han menar är att det är Frankrike och Tyskland som egentligen som styr EU. Dessa båda stater har ”monopoliserat blockets beslutsfattande”, förklarar han.

Politisk praxis har visat att det är Tysklands och Frankrikes röster som räknas ”framför allt” inom unionen, enligt Mateusz Morawiecki,

Europa måste sätta Ryssland på plats, anser premiärministern.

”Men efter det måste de starkas dominans också pressas tillbaka inom EU”, påpekar han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program