Fullt krig mellan EU och Polen – ”oligarkin” vill tvinga landet till underkastelse

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polen kommer ta fram alla vapen ur sin ”arsenal” för att stoppa EU-kommissionens försök att tvinga landet till underkastelse. Så heter det från Polens regeringsparti Lag och Rättvisa, som hotar forma en allians mot EU-bossen Ursula von der Leyen.

EU:s maktelit fortsätter försöka schasa in Polen i den ”liberaldemokratiska” fållan.

EU-kommissionen har ställt så kallade rättsstatskrav för att Polen ska få 35 miljarder euro, cirka 360 miljarder kronor, i pandemistöd.

Polen måste genomföra de reformer som kommissionen vill, och landet har vidtagit vissa åtgärder. Men det räcker inte, anser EU-eliten.

”Polens högerregering har sig självt att skylla. Det är den som tagit steg bort från rättsstatens principer, politiserat domstolarna, likriktat medier och pressat civilsamhället. EU är och ska vara en union för demokratier”, hävdar ”liberala” Katrineholms-Kuriren i en kommentar.

Enligt Jarosław Kaczyński, som leder det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa, har Polen försökt kompromissa med EU. Det hjälper dock inte. EU-kommissionen är ute efter något annat, säger han i en intervju och menar att EU bara ser Polens kompromissvilja som en svaghet.

– Vi har visat maximal goodwill, vi har gjort kompromisser, men man kan se att det inte är det som detta handlar om, förklarar han i tidningen Sieci.

Det egentliga syftet är att få Polen på fötter samt ”ta vår frihet, suveränitet och råna oss”, fortsätter han.

EU kastar bara in nya krav, som skulle innebära ”totalt kaos i den polska staten”, enligt Kaczyński.

Om EU-kommissionen inte uppfyller sina skyldigheter gentemot Polen, har Polen ingen anledning att uppfylla sina skyldigheter gentemot EU, anser han.

– Jag är övertygad om att de vill knäcka Polen och tvinga oss till fullständig underkastelse till Tyskland. De kommer hitta nya förevändningar.

Av detta måste Polens regering dra slutsatser, påpekar Jarosław Kaczyński. Eftergifter fungerar uppenbarligen inte. Polen måste fokusera på att vad som är bäst för landets befolkning. Regeringen bör därför inte vidta fler åtgärder för att gå EU-kommissionen till mötas, menar han.

Lag och Rättvisas generalsekreterare Krzysztof Sobolewski går ännu längre än så. Han hävdar att EU-kommissionen försöker pressa Polen ”mot väggen” och hotar vidta egna rättsliga åtgärder mot Bryssel, använda sitt veto mot EU-initiativ samt bilda en allians för att avsätta kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, skriver The Guardian.

– Det finns inget annat kvar för oss att göra än att dra ut alla kanoner ur vår arsenal och svara med spärreld, säger han i radio Jedynka.

Igår skrev Polens premiärminister Mateusz Morawiecki en artikel i Die Welt där han utmålade EU som en ”oligarki” styrd av Tyskland och Frankrike.

”Vi har att göra med en formell demokrati och en de facto-oligarki där den starkaste har makten”, skriver han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program