Kollektiv bestraffning av ryssar – ska isoleras ”tills de ändrar sin filosofi”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Ukraina uppmanar västvärlden att utestänga ryska turister från sina länder. De baltiska staterna har redan gjort så, och nu kan fler länder och EU gå samma väg. Enligt vissa politiker är det ”ett privilegium” att få besöka Europa, inte en mänsklig rättighet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har nu uppmanat västvärlden att porta ryska medborgare från sina länder.

Enligt Zelensky ska ryssar tvingas ”leva i sin egen värld tills de ändrar sin filosofi”, säger han i en intervju med Washington Post och hävdar att stängda gränser är den viktigaste anti-ryska sanktionen.

Alla ryska medborgare ska utestängas, anser han.

Estland, Lettland och Litauen har redan slutat utfärda turistvisum till ryssar, och i Finland diskuteras samma sak. I Finland har den ryska turismen ökat snabbt på sistone, och vissa åker vidare in i Europa.

– Som jag ser det måste detta begränsas. Det är inte rätt att samtidigt som Ryssland bedriver krig i Europa kan landets egna medborgare resa fritt som turister, säger Finlands statsminister Sanna Marin enligt SVT.

”Sluta utfärda turistvisum till ryssar. Att besöka Europa är ett privilegium, inte en mänsklig rättighet… Det är dags att avsluta turismen från Ryssland”, skriver Estlands premiärminister Kaja Kallas på Twitter.

Finland och Lettland vill se gemensamma bestämmelser inom Schengenområdet, och frågan ska diskuteras när EU:s utrikesminister möts senare den här månaden, enligt Ekot.

– Det måste finnas ett pris för vad Ryssland gör, även om det är kollektiv bestraffning, säger en fransman på besök i Finland till SR.

Sveriges migrationsminister Anders Ygeman (S) utesluter inte att Sverige går samma väg, men vill helst att EU gör gemensam sak.

– Hittills har vi valt att rikta sanktionerna mot den ryska politiska och ekonomiska eliten. Vi har vinnlagt oss om att det är de som ska träffas och inte den ryska allmänheten, säger han till TT och påpekar att sanktioner mot den ryska befolkningen kan få motsatt effekt och stärka Putin.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, ser problem med kravet och menar att det handlar om kollektiv bestraffning. Det kommer straffa människor som inte bär ansvar för kriget, påpekar han i SVT. Han känner inte till ett enda exempel där det varit en framgångsrik strategi att isolera ett helt folk.

Från ryskt håll är man extremt kritiska.

”Den ukrainska clownen vill ’ställa hela Rysslands befolkning till svars’. Adolf Hitler var den som sist försökte genomföra sådana idéer i förhållande till en hel nation. Har ni några fler frågor om den ukrainska maktens natur?”, skriver Rysslands förre president Dmitrij Medvedev på Telegram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program