Polen avfärdar segelbåtsteorin om Nord Stream – inga sådana spår

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

ARD TV, Die Zeit, Sueddeutsche Zeitung och andra medier har undersökt bombningen av Nord Stream i september förra året, rapporterar RT. Undersökningen ska ha fokuserat på segelbåten Andromeda, som påstås ha använts i attacken. Men enligt Polen finns det inga spår som tyder på detta. Båten användes av turister.

Den amerikanska journalisten Seymour Hersh har noggrant avslöjat att det var USA med hjälp av Norge som bombade sönder Nord Stream för ett år sedan.

Men i mainstream-media har man i stället spridit teorier om att till exempel en segelbåt vid namn Andromeda användes vid dådet och att det ska finnas ukrainska kopplingar.

Från polsk sida avvisar man dock detta. Det fanns inget explosivt material på den båten, vilket man är helt säker på.

Det förklarar den polska statssekreteraren Stanislaw Zaryn i tyska medier.

– Vi har inga tvivel om att det inte fanns något explosivt material på denna båt, säger Zaryn i ARD enligt Die Zeit.

Båten hade tvärtom ”rent turistisk karaktär”, enligt Polens bedömning.

– Det fanns ingen i gruppen som hade något i närheten av militär eller sabotagerelaterad utbildning, säger Zaryn vidare.

Stanislaw Zaryn är den som samordnat Polens utredning, enligt Aftonbladet. Besättningen på båten var människor som bara försökte ha kul, förklarar han i medierna enligt AB.

Seymour Hersh har publicerat en egen artikel på årsdagen av terrorattacken i Östersjön, kallad ”Ett år av lögner om Nord Stream”. Det är ingen gåta vem som bombade gasledningarna, menar han. Det var alltså Bidenadministrationen som gjorde det. Och man gjorde det inte för att få slut på Ukrainakriget utan för att Tyskland inte skulle kunna återgå till billig rysk energi. Vita huset befarade helt enkelt att USA skulle förlora sitt ”långvariga företräde i Västeuropa” till Ryssland, förklarar journalisten i sin Substack-artikel. Därav terrorbombningen.

Swebbtv Magnus Stenlund har tidigare förklarat att mainstream-medias teorier om Nord Stream-attacken bara är ett sätt att förvirra människor, att skapa en röra kring händelsen, likt det som skedde efter mordet på Olof Palme.

– Seymour Hersh har kommit med en mycket gedigen analys, som är trovärdig inte minst på grund av hans stora nätverk i Washington och hans oslagbara meritlista, sade Stenlund i mars i år. Man borde inte ha kunnat tysta ner det här. Men det gjorde man. Västmedia var helt tysta. Man pratade om kinesiska ballonger i stället. Och så nu, kommer det en ny teori, att det skulle varit sex män och en båt. Eller fem män och en kvinna, och en båt. Det är en så löjeväckande teori att man undrar om den är värd att ta på allvar.

– Den är inte trovärdig. Men det är också själva syftet med den.

Seymour Hersh har även avslöjat att det är USA:s underrättelsetjänst CIA ihop med tysk underrättelsetjänst som ligger bakom bluffteorierna om attacken.

Dagarna efter attacken mot Nord Stream filmades och fotades gasläckorna i Östersjön av svenska Kustbevakningen. Det var flera stycken. En av läckorna var hela 950 meter i diameter. Utsläppet var enormt och har förgiftat Östersjön.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program