Pfizer-chefen vägrar vittna inför EU-parlamentet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Pfizerchefen Albert Bourla fortsätter vägra vittna för EU-parlamentets covidkommitté, rapporterar Politico. Kommittén anser att det fortfarande finns obesvarade frågor som bara Bourla har befogenhet att besvara. Men det tycker inte han.

Pfizers vd Albert Bourla har än en gång bjudits in till Europaparlamentets särskilda covidkommitté. Men han tänker inte komma den här gången heller.

Bourla skulle egentligen ha deltagit i utfrågningen i parlamentet i oktober, där han förväntades besvara frågor om hur covidvaccinavtalen med EU gick till. Men han drog sig ur.

Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO) har under hösten inlett en utredning om hur EU:s köp av de så kallade vaccinen gick till.

”Sedan covidutfrågningen i oktober har vi ingen ytterligare information att dela med kommittén, så vi avvisar respektfullt inbjudan att återigen ta upp dessa frågor”, skriver Albert Bourla i ett brev som Politico tagit del av som daterats den 2 december.

Vid utfrågningen den 10 oktober hade läkemedelsjätten i stället skickat Janine Small, ordförande för internationellt utvecklade marknader. Hon gjorde ett uppmärksammat uttalande som tolkades som att Pfizer aldrig testat sitt covidvaccin för smittspridning innan det släpptes på marknaden. Men Small har tydligen inte varit en direkt ersättare för Bourla.

Under förra utfrågningen fanns viktiga frågor som är fortsatt obesvarade och som bara Bourla har befogenhet att besvara, enligt covidkommitténs ordförande Kathleen Van Brempt.

– Jag beklagar djupt dr Bourlas vägran att diskutera denna fråga med ledamöterna av Europaparlamentet, säger Van Brempt till Politico och påpekar att parlamentet har rätt till full insyn i förhandlingarna som ledde fram till köpeavtalen mellan EU och Pfizer.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program