Ovaccinerade portas från den demokratiska processen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lettlands parlament röstade idag igenom ett lagförslag som förbjuder ovaccinerade parlamentsledamöter från att rösta i parlamentet och delta i debatter, uppger Reuters. Förbudet saknar motstycke i världen.

Det är Lettlands parlament som beslutat att porta folkvalda politiker som vägrar vaccinera sig.

Syftet är att fler ska vaccinera sig och göra regeringens hantering av smittan trovärdig. Detta trots att vaccinen inte stoppar smittspridning av covid-19. Vaccinens fördelar har rentav överdrivits, enligt experter.

Nästan 60 procent av landets befolkning är dubbelvaccinerad, men smittan rusar ändå och skulden läggs alltså på de som inte tar det bristfälliga vaccinet.

De ovaccinerade ledamöterna kommer även förlora delar av sin lön, enligt Reuters.

62 av landets 100 parlamentsledamöter röstade ja till lagförslaget, som gäller från och med måndag till mitten av nästa år.

Just nu är nio av landets parlamentariker ovaccinerade.

Enligt BNO News omfattar lagförslaget även politiker i lokala kommunfullmäktige. De kommer stängas av tills de vaccinerat sig eller genomgått en covidinfektion, skriver nyhetsbyrån. Politikerna kommer inte få någon lön under tiden.

Lettland uppges vara det första landet i världen som stänger av parlamentariker för att de vägrar vaccinera sig. Men beslutets rättsliga giltighet ifrågasätts och frågan kan hamna i domstol, skriver BNO.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program