Professor: Välutbildade mer sårbara för masspsykoser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hur kunde mänskligheten bli så massivt rädd samt intolerant mot avvikande röster under covid-19 och dessutom injicera ett ”vaccin” som visat sig inte fungera som det skulle och som lett till enorma mängder biverkningar? Det rör sig om ett psykolgiskt fenomen, en masspsykos, eller massformation, där individens kritiska tänkande försvinner. Detta är totalitarismens kärna, förklar psykologiprofessor Mattias Desmet i en ny intervju.

Det är i en intervju med James Corbett som Mattias Desmet, professor i klinisk psykologi vid universitetet i Gent i Belgien, går närmare in på fenomenet masspsykos eller massformation, som många menar drabbade mänskligheten under covid-19.

Desmet gör en distinktion mellan diktatur och totalitarism.

Det förra baseras på en primitiv psykologisk mekanism, en rädsla för diktaturens potentiella brutalitet. Totalitarism, å andra sidan, har sin grund i en försåtlig massformation, menar Desmet. Och det är det som nu håller på att ta över västvärlden – i form av en teknokratisk totalitarism.

”Massformation är i grunden en sorts grupphypnos som förstör individers etiska självmedvetenhet och berövar dem deras förmåga att tänka kritiskt”, skriver Mattias Desmet i sin bok ”The Psychology of Totalitarianism”.

Massformation är totalitarismens ”essens”, menar Desmet.

Ett exempel är häxprocesserna. Ett annat exempel, enligt professorn, är revolutionen i Iran, då folk på allvar trodde att Ayatollah Khomeinis bild fanns avbildad på månen. De pekade månen och försökte visa varandra exakt var på månen bilden fanns.

– Det gör människor radikalt oförmögna att inta ett kritisk avstånd från det gruppen tror på. När människor befinner sig i en grupp av massformation blir de helt blinda för det absurda i gruppens tänkande, det som gruppen tror på. De som befinner sig i massformationen kan på allvar tro på de mest absurda saker, även när det gäller personer som vanligtvis är mycket intelligenta och högutbildade. Det är något väldigt karakteristiskt, säger han och fortsätter:

– Man kan till och med säga, exempel genom historien visar, att ju högre utbildning människor har, ju mer sårbara är de för massformation.

Masspsykosen är så stark att de som styr massan kan beröva den vad som helst.

– Människor som befinner sig i massformationens grepp verkar bli omedvetna, de inser inte att de förlorar många saker som brukade betyda väldigt mycket för dem. De blir helt omedvetna om sina egna individuella, egennyttiga intressen. Därför riskerar de att förlora allt. De som leder massorna kan ta allt ifrån dem, utan att människorna förstår det. Samtidigt blir de väldigt intoleranta mot dissidenter. De tål inte att personer tycker annorlunda. De tillåter ingen individualitet som avviker från gruppen. De stigmatiserar alla som inte följer gruppen.

– Typiskt sett använder de sig av tecken gentemot de som inte vill ansluta sig till gruppen. De försöker även förstöra (dissidenters) liv, som om det vore deras etiska uppdrag att göra det.

Det kan gå så långt att personer i masspsykosen ger sig på egna familjemedlemmar, och det finns skrämmande exempel på just det genom historien, förklarar Mattias Desmet.

– Det vi ser bildas nu är en ny form av totalitarism, säger professorn. En teknokratisk sådan.

Därför är det väldigt viktigt att förstå hur ett totalitärt samhälle tar form, betonar han.

Läkaren Peter McCullough kommenterar intervjun med att definiera massformation som ett ”psykologiskt beroende” som ”tenderar att förekomma i högre socioekonomiska klasser”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program